
Noc Naukowców
URK
2o2o

Noc Naukowców
URK
2o2o

Noc Naukowców
URK
2o2o

Noc Naukowców
URK
2o2o

Noc Naukowców
URK
2o2o

Noc Naukowców
URK
2o2o

Noc Naukowców
URK
2o2o
Pani
prof. dr hab. inż. Agnieszka Filipiak-Florkiewicz
Prorektor ds. Nauki
zaprasza na
Małopolską Noc Naukowców
na Uniwersytecie Rolniczym!
Prezentowane wydarzenia, są podzielone na kategorie - wykłady, warsztaty, pokazy i przekazy na żywo tzw. „live”. Każdej z nich przyporządkowano poniższe kolory:
wykłady
warsztaty
pokazy
live
Wszystkie aktywności przygotowane są w formie wideo, aby je obejrzeć należy kliknąć w ikonkę .
UWAGA wybrane pokazy „live” mają z góry określone godziny. Pozostałe filmy będą dostępne w dwóch blokach godzinowych – szczegóły znajdziecie przy danym pokazie.

Wydział Rolniczo-Ekonomiczny
Preferowana grupa wiekowa
12-15 lat
starsza młodzież 16+ i dorośli
Wydział Rolniczo-Ekonomiczny
Czym oddycha się w Krakowie?
Oznaczenie zawartości dwutlenku siarki w powietrzu atmosferycznym. Pokaz w ramach prezentacji "Powietrze, woda, gleba – trio niezbędne do życia", w ramach którego zostaną omówione zagadnienia dotyczące składu, funkcji oraz metod chemicznych związanych z badaniem jakości powietrza, wody i gleby oraz ich relacji ze zdrowiem człowieka.
Udział możliwy po wcześniejszej rezerwacji na mail Agnieszka.Baran@urk.edu.pl. Termin rejestracji 27.11.2020 godz. 10.00
Podziel się z nami opinią na temat tegorocznej edycji Małopolskiej Nocy Naukowców
ankieta dla dzieci
ankieta dla dorosłych
27 listopad 2020 r.
I tura
18.00
live
II tura
19.00
live
Preferowana grupa wiekowa
12-15 lat
starsza młodzież 16+ i dorośli
Wydział Rolniczo-Ekonomiczny
Biogospodarka w rozwoju zrównoważonym
dr Małgorzata Pink
Biogospodarka oznacza zrównoważoną produkcję odnawialnych zasobów biologicznych i przetwarzanie ich na produkty żywnościowe, bioenergię, towary przemysłowe – w tym bioplastiki, biochemikalia, tkaniny i inne materiały, zastępujące produkty konwencjonalnych rafinerii. Wykład poprowadzi Pani dr Małgorzta Pink z Katedry Ekonomii i Gospodarki Żywnościowej, koordynator projektu BLOOM: Boosting European Citizens’ Knowledge and Awareness of Bio-Economy Research and Innovation.
Podziel się z nami opinią na temat tegorocznej edycji Małopolskiej Nocy Naukowców
ankieta dla dzieci
ankieta dla dorosłych
Preferowana grupa wiekowa
12-15 lat
starsza młodzież 16+ i dorośli
Wydział Rolniczo-Ekonomiczny
Jak przygotować i z sukcesem przeprowadzić negocjacje?
dr inż. Marta Czekaj
Warsztaty poprowadzi koordynator projektu SALSA: Drobne gospodarstwa rolne i drobne przedsiębiorstwa przetwórstwa rolno-spożywczego w zapewnianiu trwałego bezpieczeństwa żywnościowego (SALSA - Small farms, small food businesses and sustainable food security).
Udział możliwy po wcześniejszej rezerwacji na mail Agnieszka.Baran@urk.edu.pl. Termin rejestracji 27.11.2020 godz. 10.00
Podziel się z nami opinią na temat tegorocznej edycji Małopolskiej Nocy Naukowców
ankieta dla dzieci
ankieta dla dorosłych
27 listopad 2020 r.
I tura
13.00
live
II tura
14.00
live
Preferowana grupa wiekowa
12-15 lat
starsza młodzież 16+ i dorośli
Wydział Rolniczo-Ekonomiczny
Gleba źródłem składników pokarmowych
Oznaczenie zawartości cynku w glebach. Pokaz w ramach prezentacji "Powietrze, woda, gleba – trio niezbędne do życia", w ramach którego zostaną omówione zagadnienia dotyczące składu, funkcji oraz metod chemicznych związanych z badaniem jakości powietrza, wody i gleby oraz ich relacji ze zdrowiem człowieka.renaturyzacji.
Podziel się z nami opinią na temat tegorocznej edycji Małopolskiej Nocy Naukowców
ankieta dla dzieci
ankieta dla dorosłych
Preferowana grupa wiekowa
12-15 lat
starsza młodzież 16+ i dorośli
Wydział Rolniczo-Ekonomiczny
Woda twarda czy miękka, która lepsza
Oznaczenie twardości wody. Pokaz w ramach prezentacji "Powietrze, woda, gleba – trio niezbędne do życia", w ramach którego zostaną omówione zagadnienia dotyczące składu, funkcji oraz metod chemicznych związanych z badaniem jakości powietrza, wody i gleby oraz ich relacji ze zdrowiem człowieka.
Podziel się z nami opinią na temat tegorocznej edycji Małopolskiej Nocy Naukowców
ankieta dla dzieci
ankieta dla dorosłych

Wydział Leśny
Preferowana grupa wiekowa
5-7 lat
8-11 lat
12-15 lat
starsza młodzież 16+ i dorośli
Wydział Leśny
Komunikacja w świecie zwierząt
Zwierzęta, mimo że nie mówią mają bardzo bogaty i skuteczny system komunikacji między sobą. Z materiału dowiemy się jak zwierzęta porozumiewają się między sobą, co znaczą ich głosy, postawy i pozostawiane zapachy?
Podziel się z nami opinią na temat tegorocznej edycji Małopolskiej Nocy Naukowców
ankieta dla dzieci
ankieta dla dorosłych
Preferowana grupa wiekowa
5-7 lat
8-11 lat
12-15 lat
starsza młodzież 16+ i dorośli
Wydział Leśny
Głosy ptaków
Opowiemy o tym dlaczego i kiedy ptaki śpiewają. Przedstawimy też kilka głosów ptaków, które słyszymy codziennie za naszymi oknami, idąc do szkoły czy pracy.
Podziel się z nami opinią na temat tegorocznej edycji Małopolskiej Nocy Naukowców
ankieta dla dzieci
ankieta dla dorosłych
Preferowana grupa wiekowa
5-7 lat
8-11 lat
12-15 lat
starsza młodzież 16+ i dorośli
Wydział Leśny
Inteligencja kwiatów
Czy rośliny mogą być inteligentne? Jak sobie radzą w dżungli naturalnych powiązań i jak osiągają swe cele? Czy rośliny współpracują?
Podziel się z nami opinią na temat tegorocznej edycji Małopolskiej Nocy Naukowców
ankieta dla dzieci
ankieta dla dorosłych
Preferowana grupa wiekowa
5-7 lat
8-11 lat
12-15 lat
starsza młodzież 16+ i dorośli
Wydział Leśny
Muzyka lasu
Wywiad z naukowcami i twórcami o „naturalnej” muzyce i jej słuchaniu w mieście. Dowiemy się jacy muzycy grają w takiej „naturalnej” orkiestrze oraz gdzie i kiedy najlepiej słuchać jej koncertów.
Podziel się z nami opinią na temat tegorocznej edycji Małopolskiej Nocy Naukowców
ankieta dla dzieci
ankieta dla dorosłych
Preferowana grupa wiekowa
5-7 lat
8-11 lat
12-15 lat
starsza młodzież 16+ i dorośli
Wydział Leśny
Kolorowy bukiet z lasu
Instruktaż o robieniu bukietów z jesiennych liści oraz krótka opowieść o kolorach liści.
Podziel się z nami opinią na temat tegorocznej edycji Małopolskiej Nocy Naukowców
ankieta dla dzieci
ankieta dla dorosłych
Preferowana grupa wiekowa
5-7 lat
8-11 lat
12-15 lat
starsza młodzież 16+ i dorośli
Wydział Leśny
Wędrówka nasion
Patrząc na nasiona możemy dowiedzieć się jakie strategie rozsiewania nasion przyjęła dana roślina. Specjalnie dla naszych widzów przetłumaczymy język roślin i powiemy co kryje się za różnymi kształtami, ciężarem i kolorem nasion.
Podziel się z nami opinią na temat tegorocznej edycji Małopolskiej Nocy Naukowców
ankieta dla dzieci
ankieta dla dorosłych

Wydział Hodowli i Biologii Zwierząt
Preferowana grupa wiekowa
12-15 lat
starsza młodzież 16+ i dorośli
Wydział Hodowli i Biologii Zwierząt
Czy zombie istnieją naprawdę? Pasożyty kontrolujące umysł i wygląd żywicieli
dr Marta Basiaga
Chcąc poznać odpowiedzi na te pytania, warto posłuchać wykładu dotyczącego specyfiki życia różnych pasożytów ze świata natury. Będzie trochę strasznie i być może poznasz odpowiedź, czy możliwa jest kontrola umysłu i wyglądu żywicieli?
Podziel się z nami opinią na temat tegorocznej edycji Małopolskiej Nocy Naukowców
ankieta dla dzieci
ankieta dla dorosłych
Preferowana grupa wiekowa
12-15 lat
starsza młodzież 16+ i dorośli
Wydział Hodowli i Biologii Zwierząt
Sztuczna inteligencja - czy leci z nami pilot?
dr inż. Edyta Bauer
Omówione zostaną sztuczne sieci neuronowe, ich historia, zastosowanie w wielu dziedzinach naszego życia, jak również możliwości na niedaleką przyszłość.
Podziel się z nami opinią na temat tegorocznej edycji Małopolskiej Nocy Naukowców
ankieta dla dzieci
ankieta dla dorosłych
Preferowana grupa wiekowa
5-7 lat
8-11 lat
12-15 lat
starsza młodzież 16+ i dorośli
Wydział Hodowli i Biologii Zwierząt
Kolekcja jaj różnych gatunków ptaków domowych
dr hab. Małgorzata Gumułka, prof. UR
Zobaczysz jak wygląda najmniejsze lub największe jajo pochodzące od różnych gatunków ptaków domowych, czy też piękno ich piór.
Podziel się z nami opinią na temat tegorocznej edycji Małopolskiej Nocy Naukowców
ankieta dla dzieci
ankieta dla dorosłych
Preferowana grupa wiekowa
12-15 lat
starsza młodzież 16+ i dorośli
Wydział Hodowli i Biologii Zwierząt
Ciekawostki w laboratorium biochemicznym
dr Agnieszka Grzegorzewska
Zaprezentowane zostanie m.in. oznaczanie witaminy C w warzywach i owocach, jak również wiele reakcji biochemicznych pozwalających wykryć cukry lub białka.
Podziel się z nami opinią na temat tegorocznej edycji Małopolskiej Nocy Naukowców
ankieta dla dzieci
ankieta dla dorosłych
Preferowana grupa wiekowa
12-15 lat
starsza młodzież 16+ i dorośli
Obejrzyj film i sprawdź swoją wiedzę!
SPRAWDZIAN WIEDZY
Wydział Hodowli i Biologii Zwierząt
Ile jedzenia wykorzystuje organizm – czyli jak badamy efektywność procesów trawienia
dr hab. Paweł Górka, prof. UR
Warsztat są dedykowane dla młodzieży szkolnej w wieku 12-15 lat. W warsztatach może brać również udział młodzież w weku 8-11 lat pod opieką osoby dorosłej lub nauczyciela. Dla tej ostatniej grupy wiekowej warsztaty będą owocnym sposobem wspólnego spędzenia czasu z rodzicami lub opiekunami.
Celem warsztatów jest zapoznanie uczestników ze sposobami badania stopnia, w jakim pobierane pokarmy są trawione w przewodzie pokarmowym.
Przebieg warsztatów. Warsztaty będą składały się z trzech części. W części pierwszej uczestnicy zostaną zapoznani z metodami badania efektywności procesów trawiennych (tj. strawności składników pokarmowych). W celu lepszego zobrazowania przekazanej wiedzy teoretycznej, w drugiej części warsztatów uczestnicy we własnym zakresie wykonają krótkie ćwiczenie. W ostatniej, trzeciej części warsztatów, uczestnicy będą mogli zweryfikować zdobytą wiedzę rozwiązując krótki test.
Niezbędne przybory. W celu wykonania praktycznego ćwiczenia zaplanowanego w ramach warsztatów, uczestnicy muszą mieć przygotowane następujące przybory, które można znaleźć w każdej kuchni: • Sitko kuchenne • Waga kuchenna • Łyżka• Miseczka (2 szt.) • Mąka (≈ 100 g) • Ryż (≈ 100 g) • Notes i długopis • Ewentualnie kalkulator
Podziel się z nami opinią na temat tegorocznej edycji Małopolskiej Nocy Naukowców
ankieta dla dzieci
ankieta dla dorosłych
Preferowana grupa wiekowa
8-11 lat
12-15 lat
starsza młodzież 16+ i dorośli
Wydział Hodowli i Biologii Zwierząt
Co zrobić żeby mój kot/pies był szczęśliwy?
mgr inż. Angelika Magiera, mgr inż. Weronika Penar
Kilka bardzo przydatnych porad jak zapewnić naszym pupilom nie tylko dobrostan, ale i szczęście!
Podziel się z nami opinią na temat tegorocznej edycji Małopolskiej Nocy Naukowców
ankieta dla dzieci
ankieta dla dorosłych
Preferowana grupa wiekowa
12-15 lat
starsza młodzież 16+ i dorośli
Wydział Hodowli i Biologii Zwierząt
Oznaczanie witaminy C w warzywach i owocach
Serdecznie zapraszamy do zapoznania się z filmem: „Oznaczanie witaminy C w warzywach i owocach”, z którego dowiecie się, które produkty roślinne zawierają najwięcej, tej niezmiernie ważnej dla zdrowia, witaminy.
Podziel się z nami opinią na temat tegorocznej edycji Małopolskiej Nocy Naukowców
ankieta dla dzieci
ankieta dla dorosłych

Wydział Inżynierii Środowiska i Geodezji
Preferowana grupa wiekowa
12-15 lat
starsza młodzież 16+ i dorośli
Wydział Inżynierii Środowiska i Geodezji
Modelowanie 3D
Zaprezentujemy technologię modelowania 3D obiektów niewielkich rozmiarów na podstawie zestawu zdjęć wykonanych aparatem lub telefonem komórkowym. Zostaną przedstawione etapy wykonania modelu krok po kroku, oraz zaprezentowane oprogramowanie w którym można taki model wykonać. Odbiorcy filmu na jego podstawie będą mogli samodzielnie w domu wygenerować model 3D wybranego obiektu.
Podziel się z nami opinią na temat tegorocznej edycji Małopolskiej Nocy Naukowców
ankieta dla dzieci
ankieta dla dorosłych
Preferowana grupa wiekowa
12-15 lat
starsza młodzież 16+ i dorośli
Wydział Inżynierii Środowiska i Geodezji
Technologia naziemnego skaningu laserowego 3D
Zaprezentowany zostanie skaner laserowy podczas pracy, omówiona będzie zasada jego działania, oraz oprogramowania do przetwarzania danych. Pokazane zostaną również produkty, które można otrzymać dzięki tej technologii, oraz omówione zostaną jej zastosowania inżynierskie.
Podziel się z nami opinią na temat tegorocznej edycji Małopolskiej Nocy Naukowców
ankieta dla dzieci
ankieta dla dorosłych
Preferowana grupa wiekowa
12-15 lat
starsza młodzież 16+ i dorośli
Wydział Inżynierii Środowiska i Geodezji
W delcie Nidy
Film poświęcony renaturyzacji rzek. Zabiegi związane z renaturyzacją rzek są często uzupełniane innymi programami, związanymi np. z planem zarządzania ryzykiem powodziowym czy też przeciwdziałania skutkom suszy. Wymaga to realizacji odpowiednich zagadnień badawczych na rzece, które pozwalają określić jej istniejący stan. Film na przykładzie rzeki Nidy pokazuje techniki pomiarowe stosowane w inżynierii wodnej pozwalające uzyskać dane będące jednym z głównym elementów projektu renaturyzacji.
Podziel się z nami opinią na temat tegorocznej edycji Małopolskiej Nocy Naukowców
ankieta dla dzieci
ankieta dla dorosłych

Wydział Biotechnologii i Ogrodnictwa
Preferowana grupa wiekowa
8-11 lat
12-15 lat
starsza młodzież 16+ i dorośli
Wydział Biotechnologii i Ogrodnictwa
Śpiący ogród - co ciekawego możemy znaleźć w ogrodzie kiedy spadną liście?
Późna jesień i zima to czas kiedy większość roślin naszej strefy klimatycznej wchodzi w okres spoczynku i zrzuca liście. Ogród nie staje się wtedy nudnym miejscem, a wręcz przeciwnie, nagie gałęzie odsłaniają ukryte dotąd kolory i wzory. Czerwone pędy derenia, łaciata kora platana, staśmione pędy wierzby... To wszystko i wiele więcej można odkryć podczas przechadzki po uśpionym ogrodzie. Film edukacyjny ma na celu przybliżenie młodemu odbiorcy walorów dekoracyjnych roślin drzewiastych poza sezonem wegetacyjnym. Ma również pomóc w rozpoznaniu wybranych i charakterystycznych gatunków w stanie bezlistnym.
Podziel się z nami opinią na temat tegorocznej edycji Małopolskiej Nocy Naukowców
ankieta dla dzieci
ankieta dla dorosłych
Preferowana grupa wiekowa
starsza młodzież 16+ i dorośli
Wydział Biotechnologii i Ogrodnictwa
Undergroundowa uprawa grzybów jadalnych i leczniczych
Uprawa grzybów jadalnych to jedna z prężniej rozwijających się gałęzi produkcji żywności na świecie. Grzyby to nie tylko pełnowartościowy pokarm, ale też potencjalne lekarstwo na różne choroby cywilizacyjne, naturalne przetwarzacze produktów ubocznych przemysłu rolno-przemysłowego a nawet producenci ekologicznych i wytrzymałych biomateriałów. Na filmie z pracowni do uprawy grzybów przedstawione zostaną tajniki uprawy w humorystyczny sposób przedstawiające badania prowadzone przez naukowców i studentów w ramach koła naukowego.
Podziel się z nami opinią na temat tegorocznej edycji Małopolskiej Nocy Naukowców
ankieta dla dzieci
ankieta dla dorosłych
Preferowana grupa wiekowa
5-7 lat
8-11 lat
Wydział Biotechnologii i Ogrodnictwa
Bakteria – na początku jedna jest!
Jak wyglądają bakterie? Gdzie je znajdziemy? Czy wszystkie są groźne? Uczestnicy prezentacji zdobędą podstawową wiedzę o mikroorganizmach, z którymi stykają się na co dzień. Jednocześnie będą mogli zapoznać się z pracą w laboratorium mikrobiologicznym, dzięki czemu pojęcia takie jak autoklaw, pożywka Sabourauda czy głaszczka przestaną być obce. Po wstępie teoretycznym będą mogli przekonać się ile bakterii może być na otaczających ich przedmiotach, a nawet w ich ciele! Dodatkowo ocenią słuszność teorii „5 sekund nie leżało”
Podziel się z nami opinią na temat tegorocznej edycji Małopolskiej Nocy Naukowców
ankieta dla dzieci
ankieta dla dorosłych
Preferowana grupa wiekowa
5-7 lat
8-11 lat
12-15 lat
starsza młodzież 16+ i dorośli
Wydział Biotechnologii i Ogrodnictwa
Tajemnice kwasów nukleinowych – izolacja DNA
Prezentacja będzie obejmowała dwa filmy instruktażowe oraz krótki wstęp teoretyczny pozwalający uczestnikom odkryć, co jest zaszyfrowane pod skrótem DNA. Pierwszy materiał będzie instruktażem skierowanym dla wszystkich pragnących zobaczyć DNA na własne oczy, w swoich domach. Uczestnicy dowiedzą się, jak w prosty sposób, z wykorzystaniem kilku ogólnodostępnych „kuchennych odczynników” wyizolować DNA z owoców. Następnie zgłębimy tajemnicę, jak procedura izolacji DNA przeprowadzana jest w profesjonalnym laboratorium biotechnologii roślin.
Podziel się z nami opinią na temat tegorocznej edycji Małopolskiej Nocy Naukowców
ankieta dla dzieci
ankieta dla dorosłych
Preferowana grupa wiekowa
5-7 lat
8-11 lat
12-15 lat
starsza młodzież 16+ i dorośli
Wydział Biotechnologii i Ogrodnictwa
Zobaczyć DNA – elektroforeza DNA
Cząsteczki DNA z reguły nie są widziane gołym okiem. Aby je zobaczyć naukowcy opracowali różne metody pozwalające na ich wizualizację. W pokazie zostanie przedstawiony najbardziej podstawowy sposób wizualizacji DNA – rozdział elektroforetyczny. Metoda wykorzystuje zdolność ujemnie naładowanego DNA do poruszania się w polu elektrycznym. Dzięki wykorzystaniu agarozy, pochodzącego z alg biopolimeru, w laboratoriach na całym świecie udaje się rozróżnić fragmenty DNA o różnych długościach. Przeprowadzenie całej procedury nie byłoby możliwe bez wykorzystania barwników fluorescencyjnych mających zdolność łączenia się z cząsteczkami DNA. Uczestnicy poznają dwa sposoby przeprowadzania tej procedury: elektroforezę poziomą z wykorzystaniem agarozy oraz pionową wykorzystującą jako środowisko rozdziału żel poliakrylamidowy. Zajęcia dostarczą uczestnikom wiedzy teoretycznej z zakresu podstaw biologii molekularnej, uzupełnionej o praktyczny pokaz jak zdobyta na przestrzeni lat wiedza o właściwościach DNA przyczyniła się do rozwoju metod badawczych.
Podziel się z nami opinią na temat tegorocznej edycji Małopolskiej Nocy Naukowców
ankieta dla dzieci
ankieta dla dorosłych
Preferowana grupa wiekowa
12-15 lat
starsza młodzież 16+ i dorośli
Wydział Biotechnologii i Ogrodnictwa
EKO-chemia – czy to możliwe?
Współcześnie coraz częściej zwraca się uwagę na zakup zdrowej żywności. Na proponowanych zajęciach zapoznamy Państwa ze składnikami produktów żywnościowych, na które warto zwrócić uwagę przy ich zakupie. Udowodnimy, że nie wszystko co ma skomplikowaną nazwę, wzór chemiczny czy słynne „E” na etykiecie jest szkodliwe. Zapoznamy się również szerokim występowaniem oraz zastosowaniem barwników w różnych gałęziach przemysłu. Przeprowadzimy proste reakcje zmiany barwy, z wykorzystaniem produktów dostępnych w praktycznie każdej domowej kuchni.
Podziel się z nami opinią na temat tegorocznej edycji Małopolskiej Nocy Naukowców
ankieta dla dzieci
ankieta dla dorosłych
Preferowana grupa wiekowa
5-7 lat
8-11 lat
12-15 lat
starsza młodzież 16+ i dorośli
Wydział Biotechnologii i Ogrodnictwa
Kolorowy świat barwników
Uczestnicy zapoznają się z różnymi rodzajami barwników (pochodzenia naturalnego i syntetycznych) wykorzystywanych w produktach spożywczych oraz obecnych w różnych roślinach. W trakcie warsztatów postaramy się znaleźć odpowiedź na pytanie „Czy liście są zawsze zielone?”, a uczestnicy będą mogli przekonać się jak w prosty sposób rozdzielić barwniki naturalne obecne w liściach roślin.
Podziel się z nami opinią na temat tegorocznej edycji Małopolskiej Nocy Naukowców
ankieta dla dzieci
ankieta dla dorosłych

Wydział Technologii Żywności
Preferowana grupa wiekowa
12-15 lat
starsza młodzież 16+ i dorośli
Wydział Technologii Żywności
Produkcja pomadek kosmetycznych
Pomadka kosmetyczna to dyspersja barwników i pigmentów w bazie olejowo-woskowej, która jest stosowana do makijażu ust oraz ochrony przed czynnikami zewnętrznymi. Z reguły produkowana jest w formie sztyftu, który powinien być gładki, bez ubytków, odporny na temperatury, nie powinien pękać, kruszyć się, łamać czy ulegać zmianom. W ramach warsztatów planuje się przedstawienie procesu wytwarzania pomadek kosmetycznych."
Podziel się z nami opinią na temat tegorocznej edycji Małopolskiej Nocy Naukowców
ankieta dla dzieci
ankieta dla dorosłych
Preferowana grupa wiekowa
5-7 lat
8-11 lat
12-15 lat
starsza młodzież 16+ i dorośli
Wydział Technologii Żywności
Badanie właściwości barwników z czerwonej kapusty
Proponowany pokaz będzie polegał na obserwacji zmiany barwy roztworów barwnika uzyskanego z czerwonej kapusty.
Podziel się z nami opinią na temat tegorocznej edycji Małopolskiej Nocy Naukowców
ankieta dla dzieci
ankieta dla dorosłych
Preferowana grupa wiekowa
5-7 lat
8-11 lat
12-15 lat
starsza młodzież 16+ i dorośli
Wydział Technologii Żywności
Co kryją liście pietruszki
Proponowany pokaz będzie polegał na ekstrakcji barwników (chlorofili i karotenoidów) z liści pietruszki, a następnie ich rozdziale na kolumnie i płytce chromatograficznej. Rozdział ten będzie widoczny dla obserwatora w postaci rozdzielających się barwnych frakcji (w postaci barwnych prążków). Każda barwna frakcja, będzie odpowiadała poszczególnemu barwnikowi, występującemu w liściach, np. barwa ciemnozielona świadczy o obecności chlorofilu a, żółtozielona – chlorofilu b, żółta barwa udowodni obecność karotenoidów, niewidocznych w zielonych liściach pietruszki.
Podziel się z nami opinią na temat tegorocznej edycji Małopolskiej Nocy Naukowców
ankieta dla dzieci
ankieta dla dorosłych
Preferowana grupa wiekowa
5-7 lat
8-11 lat
12-15 lat
starsza młodzież 16+ i dorośli
Wydział Technologii Żywności
Otrzymywanie lustra srebrnego w probówce
Proponowany pokaz będzie polegał na wykrywaniu cukru prostego (np. glukozy) w postaci czystej lub obecnej w napoju z wykorzystaniem reakcji tworzenia lustra srebrnego.
Podziel się z nami opinią na temat tegorocznej edycji Małopolskiej Nocy Naukowców
ankieta dla dzieci
ankieta dla dorosłych
Preferowana grupa wiekowa
5-7 lat
8-11 lat
12-15 lat
starsza młodzież 16+ i dorośli
Wydział Technologii Żywności
Wykrywanie chininy w tonikach
Obserwacja zjawiska fluorescencji. Proponowany pokaz będzie polegał na wykrywaniu chininy obecnej w napoju typu tonik, wykorzystując zdolność chininy do emitowania promieniowania w zakresie światła widzialnego, pod wpływem promieniowania ultrafioletowego. Podczas pokazu zaprezentowane zostaną w probówkach trzy roztwory o zróżnicowanej zawartości chininy. Następnie probówki oświetlone zostaną lampą ultrafioletową, w wyniku czego roztwory zawierające chininę wyemitują promieniowanie. Intensywność emisji zależy od stężenie chininy w roztworze i ustąpi bezpośrednio po wyłączeniu lampy
Podziel się z nami opinią na temat tegorocznej edycji Małopolskiej Nocy Naukowców
ankieta dla dzieci
ankieta dla dorosłych
Preferowana grupa wiekowa
5-7 lat
8-11 lat
12-15 lat
starsza młodzież 16+ i dorośli
Wydział Technologii Żywności
Domowy wulkan
Reakcja wodorowęglanu sodu z sody oczyszczonej z kwasem octowym z roztworu octu spożywczego. Nastąpi gwałtowna reakcja, w wyniku której wydzieli się dwutlenek węgla i powstanie obfita piana. Burzliwy przebieg reakcji przypomina erupcje wulkanu.
Podziel się z nami opinią na temat tegorocznej edycji Małopolskiej Nocy Naukowców
ankieta dla dzieci
ankieta dla dorosłych
Preferowana grupa wiekowa
5-7 lat
8-11 lat
12-15 lat
starsza młodzież 16+ i dorośli
Wydział Technologii Żywności
Tęcza na talerzu
Proponowany pokaz będzie polegał na ekstrakcji barwników z cukierków typu Skittles, pod wpływem działania wody.
Podziel się z nami opinią na temat tegorocznej edycji Małopolskiej Nocy Naukowców
ankieta dla dzieci
ankieta dla dorosłych
Preferowana grupa wiekowa
12-15 lat
starsza młodzież 16+ i dorośli
Wydział Technologii Żywności
Mikroświat produktów spożywczych pochodzenia zwierzęcego - cz. 1
Zostanie omówiony podział na pożyteczne i niebezpieczne drobnoustroje w przetwórstwie spożywczym z podaniem przykładów i prezentacją na zdjęciach. Zaprezentowane zostanie wykonanie krok po kroku posiewów mikrobiologiczne. Dodatkowo zostaną pokazane płytki mikrobiologiczne z drobnoustrojami po okresie inkubacji.
Podziel się z nami opinią na temat tegorocznej edycji Małopolskiej Nocy Naukowców
ankieta dla dzieci
ankieta dla dorosłych
Preferowana grupa wiekowa
12-15 lat
starsza młodzież 16+ i dorośli
Wydział Technologii Żywności
Mikroświat produktów spożywczych pochodzenia zwierzęcego - cz. 2
Zostanie omówiony podział na pożyteczne i niebezpieczne drobnoustroje w przetwórstwie spożywczym z podaniem przykładów i prezentacją na zdjęciach. Zaprezentowane zostanie wykonanie krok po kroku posiewów mikrobiologiczne. Dodatkowo zostaną pokazane płytki mikrobiologiczne z drobnoustrojami po okresie inkubacji.
Podziel się z nami opinią na temat tegorocznej edycji Małopolskiej Nocy Naukowców
ankieta dla dzieci
ankieta dla dorosłych
Preferowana grupa wiekowa
starsza młodzież 16+ i dorośli
Wydział Technologii Żywności
Ocena organoleptyczna - techniki degustacji + charakterystyka najczęściej spotykanych wad piwa
Warsztaty mają na celu przedstawienie podstawowych metod używanych do profesjonalnej oceny organoleptycznej napojów, poprawnych technik degustacji i warunków w jakich powinna się ona odbywać. W ramach warsztatu zostaną omówione podstawowe aromaty jakie można wyczuć w popularnych stylach piwnych oraz wady piwa, które warto znać będąc konsumentem.
Podziel się z nami opinią na temat tegorocznej edycji Małopolskiej Nocy Naukowców
ankieta dla dzieci
ankieta dla dorosłych
Preferowana grupa wiekowa
12-15 lat
starsza młodzież 16+ i dorośli
Wydział Technologii Żywności
Jak powstaje piwo. Część 1 - produkcja brzeczki
Na warsztatach dowiemy się jak otrzymuje się brzeczkę – roztwór, z którego po fermentacji powstaje piwo. Przeprowadzimy zacieranie w warunkach laboratoryjnych przy użyciu aparatu zacierowego. Wykonamy kilka podstawowych analiz fizykochemicznych na otrzymanej brzeczce oraz dowiemy się na jakie parametry zwraca uwagę piwowar chcący uwarzyć dobre piwo.
Podziel się z nami opinią na temat tegorocznej edycji Małopolskiej Nocy Naukowców
ankieta dla dzieci
ankieta dla dorosłych
Preferowana grupa wiekowa
5-7 lat
8-11 lat
12-15 lat
starsza młodzież 16+ i dorośli
Wydział Technologii Żywności
O pozyskiwaniu żywności - czasy najdawniejsze
Wykład skupi się na żywności, jej pozyskiwaniu przez naszych praprzodków. Skrótowo zostaną omówione pradzieje człowieka, jego ewolucja i rozprzestrzenianie się. Główny nacisk zostanie położony na sposoby zdobywania pożywienia i ich ewolucję. Zostanie omówiona gospodarka łowiecko – zbieracka, proces udomowienia zwierząt, który prowadził do powstania pasterstwa. Kolejno zostanie omówiona Neolityczna rewolucja agrarna oraz początki rolnictwa. Następnym omawianym zagadnieniem będą przemiany, jakim podlegało rolnictwo.
Podziel się z nami opinią na temat tegorocznej edycji Małopolskiej Nocy Naukowców
ankieta dla dzieci
ankieta dla dorosłych
Preferowana grupa wiekowa
5-7 lat
8-11 lat
Wydział Technologii Żywności
Laboratorium w Twoim domu
Izolacja DNA z owoców Za pomocą kilku prostych substancji chemicznych gospodarstwa domowego i niektórych urządzeń kuchennych możemy bez problemu wyizolować materiał genetyczny we własnym domu. Wystarczy to co mamy pod ręką! Do tego eksperymentu wcale nie trzeba wielkiego laboratorium ani wyższego wykształcenia. Zapraszamy na prostą, szybką i przyjemną metodę izolacji DNA z komórek pochodzenia roślinnego.
Podziel się z nami opinią na temat tegorocznej edycji Małopolskiej Nocy Naukowców
ankieta dla dzieci
ankieta dla dorosłych
Preferowana grupa wiekowa
starsza młodzież 16+ i dorośli
Wydział Technologii Żywności
Kontrola łaknienia – co jeść na diecie redukcyjnej, aby nie być głodnym?
Myślisz o diecie redukcyjnej, ale obawiasz się uczucia głodu? Wieczne podjadanie zaburza Ci rezultaty odchudzania? Weź udział w webinarze i poznaj dietetyczne oraz pozadietetyczne strategie, które pozwolą Ci zminimalizować odczuwanie głodu podczas diety odchudzającej, a także skończyć z ciągłym podjadaniem. Poruszony zostanie nie tylko temat doboru odpowiednich produktów i liczby posiłków, ale także zagadnienia związane z tym, jak sen, aktywność fizyczna czy media wpływają na uczucie sytości. Nie zabraknie praktycznych porad i różnych ciekawostek.
Podziel się z nami opinią na temat tegorocznej edycji Małopolskiej Nocy Naukowców
ankieta dla dzieci
ankieta dla dorosłych
Preferowana grupa wiekowa
starsza młodzież 16+ i dorośli
Wydział Technologii Żywności
Budowanie masy mięśniowej – postępowanie żywieniowe, czyli co jeść, aby być silnym i wyglądać dobrze?
Czy zwiększenie masy mięśniowej wiąże się tylko z pobytami na siłowni? Czy trzeba zbudować masę mięśniową, żeby wyglądać dobrze? Powszechnie panują przekonania, że to ćwiczenia są ważniejsze niż sama dieta w kontekście przybrania tkanki mięśniowej. Jednak nic bardziej mylnego. Podczas webinaru dowiesz się, na co zwrócić uwagę podczas układania diety bez skutków ubocznych w postaci tkanki tłuszczowej i odpowiedzi metabolicznej. Nie zapomnimy także poruszyć kwestii budowania masy mięśniowej u kobiet i tego, że nie trzeba się tego obawiać.
Podziel się z nami opinią na temat tegorocznej edycji Małopolskiej Nocy Naukowców
ankieta dla dzieci
ankieta dla dorosłych
Preferowana grupa wiekowa
5-7 lat
8-11 lat
12-15 lat
starsza młodzież 16+ i dorośli
Wydział Technologii Żywności
Proste ozdoby z warzyw i owoców
Żywność jest wdzięcznym materiałem, który można wykorzystać na wiele sposobów. Z owoców i warzyw można stworzyć elementy dekoracyjne, które kładziemy na lub przy talerzu ozdabiając tym samym serwowane dania lub tworzyć osobne duże formy wykorzystywane do ozdoby całego stołu a nawet pomieszczenia.
Podziel się z nami opinią na temat tegorocznej edycji Małopolskiej Nocy Naukowców
ankieta dla dzieci
ankieta dla dorosłych
Preferowana grupa wiekowa
5-7 lat
8-11 lat
12-15 lat
starsza młodzież 16+ i dorośli
Wydział Technologii Żywności
Rzeźbienie w owocach – poziom zaawansowany
Żywność jest wdzięcznym materiałem, który można wykorzystać na wiele sposobów. Z owoców i warzyw można stworzyć elementy dekoracyjne, które kładziemy na lub przy talerzu ozdabiając tym samym serwowane dania lub tworzyć osobne duże formy wykorzystywane do ozdoby całego stołu a nawet pomieszczenia. Na tych warsztatach spróbujemy wykonać np. różę z arbuza lub twarz w dyni.
Podziel się z nami opinią na temat tegorocznej edycji Małopolskiej Nocy Naukowców
ankieta dla dzieci
ankieta dla dorosłych
Preferowana grupa wiekowa
5-7 lat
8-11 lat
12-15 lat
starsza młodzież 16+ i dorośli
Wydział Technologii Żywności
Co jedzą kosmonauci?
Czy wiesz jak produkowana jest żywność dla kosmonautów i himalaistów? Jakimi cechami się ona charakteryzuje? Jakie podstawowe zjawiska fizyczne leżą u podstaw tego procesu? Odpowiedzi na te i wiele innych pytań znajdziesz w przygotowanych przez nas materiałach.
Podziel się z nami opinią na temat tegorocznej edycji Małopolskiej Nocy Naukowców
ankieta dla dzieci
ankieta dla dorosłych
Preferowana grupa wiekowa
5-7 lat
8-11 lat
12-15 lat
starsza młodzież 16+ i dorośli
Wydział Technologii Żywności
Dlaczego niektóre owoce i warzywa ciemnieją i jak temu zaradzić? – część 1
Jedną z chemicznych reakcji, która wywołuje zmiany w surowych owocach i warzywach jest proces nazywany ciemnieniem enzymatycznym. Pewne owoce i warzywa szybko brązowieją, jeśli się je rozdrobni albo tylko uszkodzi.
Podziel się z nami opinią na temat tegorocznej edycji Małopolskiej Nocy Naukowców
ankieta dla dzieci
ankieta dla dorosłych
Preferowana grupa wiekowa
12-15 lat
starsza młodzież 16+ i dorośli
Wydział Technologii Żywności
Dlaczego niektóre owoce i warzywa ciemnieją i jak temu zaradzić? – część 2.
Niepożądane zjawisko, jakim jest ciemnienie enzymatyczne zachodzące w surowych owocach i warzywach, można z powodzeniem kontrolować i hamować wykorzystując proste domowe środki. Sposoby hamowania wynikają z natury tego zjawiska. Materiał zawiera wyniki eksperymentu na jabłku oraz naukowe, podane w prosty sposób wyjaśnienie. Prezentacja pokazuje, że za codziennymi, prozaicznymi, obserwacjami kryją się przemiany biochemiczne zachodzące w żywych organizmach. Zrozumienie tych przemian nie jest jednak tak trudne, jak mogłoby się wydawać.
Podziel się z nami opinią na temat tegorocznej edycji Małopolskiej Nocy Naukowców
ankieta dla dzieci
ankieta dla dorosłych
Preferowana grupa wiekowa
5-7 lat
8-11 lat
12-15 lat
starsza młodzież 16+ i dorośli
Wydział Technologii Żywności
Zagadkowe sorbety (technologia wytwarzania lodów)
W ramach spotkania uczestniczy zapoznają się z metodami wytwarzania lodów z szczególnym uwzględnieniem techniki produkcji sorbetów z wykorzystaniem owoców i warzyw. W trakcie zajęć zaprezentowane będą nietypowe połączenia smakowo kolorystyczne sorbetów uzyskane dzięki dodatkowi naturalnych substancji barwiących i aromatyzujących. Zostanie również przedstawiona instrukcja wytworzenia sorbetu w warunkach domowych w oparciu o produkty dostępne w handlu detalicznym.
Podziel się z nami opinią na temat tegorocznej edycji Małopolskiej Nocy Naukowców
ankieta dla dzieci
ankieta dla dorosłych

Wydział Inżynierii Produkcji i Energetyki
Preferowana grupa wiekowa
8-11 lat
12-15 lat
starsza młodzież 16+ i dorośli
Wydział Inżynierii Produkcji i Energetyki
Problemy gospodarki odpadami – Drugie życie odpadów
Pracownicy Laboratorium Fizyko-Chemicznych i Mikrobiologicznych Analiz Odpadów opowiedzą o swojej pracy. Laboratorium posiada akredytację PCA AB 1716, zgodną z wymaganiami normy PN-EN ISO/IEC 17025:2005. Wykonywane badania próbek realizowane są zgodnie z krajowymi i międzynarodowymi normami (PN, CEN, DIN, ISO) oraz metodami referencyjnymi określonymi w polskim prawie. Laboratorium jest przystosowane do prowadzenia prac badawczo-rozwojowych, wykonywania ekspertyz oraz opinii w zakresie energetyki i gospodarki odpadami.
Podziel się z nami opinią na temat tegorocznej edycji Małopolskiej Nocy Naukowców
ankieta dla dzieci
ankieta dla dorosłych
Preferowana grupa wiekowa
8-11 lat
12-15 lat
starsza młodzież 16+ i dorośli
Wydział Inżynierii Produkcji i Energetyki
Ocena jakości biopaliw – wizyta w laboratorium technologii produkcji i oceny jakości biopaliw.
Utworzenie laboratorium podyktowane zostało dużym zapotrzebowaniem ze strony jednostek wewnątrzuczelnianych, jak również ze strony przemysłu, na badania właściwości biomasy. Bazując na wieloletnim doświadczeniu pracowników, wynikającym z realizowanych prac badawczych, a także wysokiej klasy wyposażeniu laboratoryjnego, został określony zakres badań realizowanych przez laboratorium. Z biegiem czasu, zakres ten ulegał rozszerzeniu, co związane z zakupem nowych urządzeń.
Podziel się z nami opinią na temat tegorocznej edycji Małopolskiej Nocy Naukowców
ankieta dla dzieci
ankieta dla dorosłych
Preferowana grupa wiekowa
8-11 lat
12-15 lat
starsza młodzież 16+ i dorośli
Wydział Inżynierii Produkcji i Energetyki
Wybrane cechy surowców i produktów biologicznych
Pracownicy Laboratorium Eksperymentalnych Technik Badawczych Surowców i Produktów Biologicznych przeprowadzą analizy wybranych surowców i produktów biologicznych.
Podziel się z nami opinią na temat tegorocznej edycji Małopolskiej Nocy Naukowców
ankieta dla dzieci
ankieta dla dorosłych
Preferowana grupa wiekowa
8-11 lat
12-15 lat
starsza młodzież 16+ i dorośli
Wydział Inżynierii Produkcji i Energetyki
Szanse i ograniczenia rozwoju fotowoltaiki
dr hab. inż. Hubert Latała prof. UR
Wykład obejmie następujące zagadnienia:
- Ograniczenia legislacyjne, tendencje rozwoju
- Możliwości zastosowania modułów fotowoltaicznych
- Fotowoltaika i środowisko
Podziel się z nami opinią na temat tegorocznej edycji Małopolskiej Nocy Naukowców
ankieta dla dzieci
ankieta dla dorosłych
Uniwersyteckie Centrum Medycyny Weterynaryjnej
Preferowana grupa wiekowa
8-11 lat
12-15 lat
starsza młodzież 16+ i dorośli
Uniwersyteckie Centrum Medycyny Weterynaryjnej
Ciąża u koni
Prelekcja dotycząca przebiegu ciąży oraz rozwoju źrebięcia.
Podziel się z nami opinią na temat tegorocznej edycji Małopolskiej Nocy Naukowców
ankieta dla dzieci
ankieta dla dorosłych
Preferowana grupa wiekowa
8-11 lat
12-15 lat
starsza młodzież 16+ i dorośli
Uniwersyteckie Centrum Medycyny Weterynaryjnej
Histologiczny i histopatologiczny pokaz tkanek zwierząt – świat mikroskopii
Pokazy preparatów histologicznych i histopatologicznych na mikroskopach świetlnych, pokazywane będą preparaty tkanek zdrowych oraz objętych procesami chorobowymi
Podziel się z nami opinią na temat tegorocznej edycji Małopolskiej Nocy Naukowców
ankieta dla dzieci
ankieta dla dorosłych
Preferowana grupa wiekowa
8-11 lat
12-15 lat
starsza młodzież 16+ i dorośli
Uniwersyteckie Centrum Medycyny Weterynaryjnej
Królik u stomatologa
Jak wygląda uzębienie u gryzoni. Ciekawostki - wykład dla młodszych dzieci.
Podziel się z nami opinią na temat tegorocznej edycji Małopolskiej Nocy Naukowców
ankieta dla dzieci
ankieta dla dorosłych
Preferowana grupa wiekowa
12-15 lat
starsza młodzież 16+ i dorośli
Uniwersyteckie Centrum Medycyny Weterynaryjnej
Czym jest tomografia komputerowa?
Tomografia komputerowa to nieinwazyjne badanie obrazowe. Ma szczególne zastosowanie w diagnostyce chorób płuc, serca, a szczególnie układu kostno-stawowego.
Podziel się z nami opinią na temat tegorocznej edycji Małopolskiej Nocy Naukowców
ankieta dla dzieci
ankieta dla dorosłych
Preferowana grupa wiekowa
12-15 lat
starsza młodzież 16+ i dorośli
Uniwersyteckie Centrum Medycyny Weterynaryjnej
Będąc świadkiem kolizji drogowej z udziałem zwierzęcia
Prelekcja dotycząca zasad bezpieczeństwa przy udzielaniu pierwszej pomocy zwierzęciu poszkodowanemu w wyniku kolizji drogowej.
Podziel się z nami opinią na temat tegorocznej edycji Małopolskiej Nocy Naukowców
ankieta dla dzieci
ankieta dla dorosłych
Preferowana grupa wiekowa
12-15 lat
starsza młodzież 16+ i dorośli
Uniwersyteckie Centrum Medycyny Weterynaryjnej
Osteologia w pigułce, czyli co to za kości
Budowa kości i szkieletu zwierząt, różnice gatunkowe morfologii kości. Ciekawostki dotyczące różnic gatunkowych.
Podziel się z nami opinią na temat tegorocznej edycji Małopolskiej Nocy Naukowców
ankieta dla dzieci
ankieta dla dorosłych
Preferowana grupa wiekowa
8-11 lat
12-15 lat
starsza młodzież 16+ i dorośli
Uniwersyteckie Centrum Medycyny Weterynaryjnej
Fakty i mity dotyczące kastracji psów i kotów
Jakie korzyści oraz konsekwencje wynikają z kastracji psów i kotów.
Podziel się z nami opinią na temat tegorocznej edycji Małopolskiej Nocy Naukowców
ankieta dla dzieci
ankieta dla dorosłych
Preferowana grupa wiekowa
starsza młodzież 16+ i dorośli
Uniwersyteckie Centrum Medycyny Weterynaryjnej
Ruch koni a ich układ nerwowy
Wykorzystanie nauki do motywacji koni do ruchu. Metody pracy z koniem.
Podziel się z nami opinią na temat tegorocznej edycji Małopolskiej Nocy Naukowców
ankieta dla dzieci
ankieta dla dorosłych
Preferowana grupa wiekowa
8-11 lat
12-15 lat
starsza młodzież 16+ i dorośli
Uniwersyteckie Centrum Medycyny Weterynaryjnej
Czego nie podawać psu. Rośliny i jedzenie trujące dla naszych czworonogów
Odpowiemy na pytanie jakie substancje mogą zaszkodzić psy i kotu w ich codziennej diecie.
Podziel się z nami opinią na temat tegorocznej edycji Małopolskiej Nocy Naukowców
ankieta dla dzieci
ankieta dla dorosłych
Preferowana grupa wiekowa
8-11 lat
12-15 lat
starsza młodzież 16+ i dorośli
Uniwersyteckie Centrum Medycyny Weterynaryjnej
Rasy psów oraz ich charakterystyka
Opis i charakterystyka popularnych ras ze szczególnym uwzględnieniem typowych cech charakteru.
Podziel się z nami opinią na temat tegorocznej edycji Małopolskiej Nocy Naukowców
ankieta dla dzieci
ankieta dla dorosłych
Preferowana grupa wiekowa
8-11 lat
12-15 lat
starsza młodzież 16+ i dorośli
Uniwersyteckie Centrum Medycyny Weterynaryjnej
Rasy kotów oraz ich charakterystyka
Opis i charakterystyka popularnych ras ze szczególnym uwzględnieniem typowych cech charakteru.
Podziel się z nami opinią na temat tegorocznej edycji Małopolskiej Nocy Naukowców
ankieta dla dzieci
ankieta dla dorosłych
Preferowana grupa wiekowa
starsza młodzież 16+ i dorośli
Uniwersyteckie Centrum Medycyny Weterynaryjnej
Panie doktorze, czy to rak?
Wykład zawiera podstawowe informacje dotyczące nowotworów.
Podziel się z nami opinią na temat tegorocznej edycji Małopolskiej Nocy Naukowców
ankieta dla dzieci
ankieta dla dorosłych
Preferowana grupa wiekowa
8-11 lat
12-15 lat
starsza młodzież 16+ i dorośli
Uniwersyteckie Centrum Medycyny Weterynaryjnej
Jak rozmawia z nami pies?
Dowiedz się w jaki sposób nasz pupil komunikuje się z nami i co chce nam przekazać.
Podziel się z nami opinią na temat tegorocznej edycji Małopolskiej Nocy Naukowców
ankieta dla dzieci
ankieta dla dorosłych
Podziel się z nami opinią na temat tegorocznej edycji Małopolskiej Nocy Naukowców
ankieta dla dzieci
ankieta dla dorosłych