Prezentowane wydarzenia, są podzielone na kategorie - zdalne i stacjonarne. Każdej z nich przyporządkowano poniższe kolory:
stacjonarne
zdalne
Aktywności zdalne, przygotowane są w formie wideo, aby je obejrzeć należy kliknąć w ikonkę .
UWAGA Filmy będą dostępne w dwóch blokach godzinowych – szczegóły znajdziecie przy danym pokazie.
Wydział Rolniczo-Ekonomiczny
Preferowana grupa wiekowa
12-15 lat
starsza młodzież 16+ i dorośli
Wydział Rolniczo-Ekonomiczny
Rekultywacja i rewitalizacja terenu poprzemysłowego na przykładzie parku im. Wojciecha Bednarskiego w Krakowie
Film będzie przedstawiał historię rewitalizacji parku Bednarskiego w Krakowie. Zostaną wyjaśnione pojęcia związane z zagospodarowaniem i zarządzeniem terenami zdegradowanymi (degradacja, rodzaje degradacji), etapy rekultywacji i znaczenie procesu rewitalizacji dla mieszkańców miasta Kraków.
Preferowana grupa wiekowa
12-15 lat
starsza młodzież 16+ i dorośli
Wydział Rolniczo-Ekonomiczny
Gleba źródłem informacji o środowisku - oznaczanie cynku w glebach
Film będzie przedstawiał funkcje gleby, jako źródła składników pokarmowych dla roślin oraz źródła informacji o zanieczyszczeniu środowiska metalami ciężkimi. Zostanie omówiona rola cynku jako niezbędnego mikroelementu dla roślin i człowieka. Ponadto będzie przedstawiona procedura analityczna związana z oznaczeniem zawartości cynku w glebach.
Preferowana grupa wiekowa
8-11 lat
12-15 lat
starsza młodzież 16+ i dorośli
Wydział Rolniczo-Ekonomiczny
Warsztaty z chemii - Czym oddycha się w Krakowie?
Film będzie przedstawiał problem zanieczyszczenia powietrza dwutlenkiem siarki. Zostaną omówione źródła SO2 , oraz skutki środowiskowe i zdrowotne związane z dużym stężeniem tego gazu w powietrzu. Ponadto zostanie przedstawiona procedura analityczna związana z oznaczeniem dwutlenku siarki w powietrzu.
Preferowana grupa wiekowa
12-15 lat
starsza młodzież 16+ i dorośli
Wydział Rolniczo-Ekonomiczny
Znaczenie biogospodarki w rozwoju zrównoważonym
Biogospodarka oznacza zrównoważoną produkcję odnawialnych zasobów biologicznych i przetwarzanie ich na produkty żywnościowe, bioenergię, towary przemysłowe – w tym bioplastiki, biochemikalia, tkaniny i inne materiały, zastępujące produkty konwencjonalnych rafinerii. Spotkanie przeprowadzą Panie dr Małgorzta Pink oraz Joanna Szarek z Katedry Ekonomii i Gospodarki Żywnościowej, koordynator projektu BLOOM: Boosting European Citizens’ Knowledge and Awareness of Bio-Economy Research and Innovation.
Wymagana wcześniejsza rejestracja
18.00, sala A,
jednocześnie na sali może przebywać 15 osób
19.00, sala A,
jednocześnie na sali może przebywać 15 osób
20.00, sala A,
jednocześnie na sali może przebywać 15 osób
21.00, sala A,
jednocześnie na sali może przebywać 15 osób
24 września 2021r.
Preferowana grupa wiekowa
12-15 lat
starsza młodzież 16+ i dorośli
Wydział Rolniczo-Ekonomiczny
Jak przygotować i z sukcesem przeprowadzić negocjacje
Warsztaty przeprowadzi dr inż. Marta Czekaj, koordynator projektu SALSA: Drobne gospodarstwa rolne i drobne przedsiębiorstwa przetwórstwa rolno-spożywczego w zapewnianiu trwałego bezpieczeństwa żywnościowego (SALSA - Small farms, small food businesses and sustainable food security).
Wymagana wcześniejsza rejestracja (e-mail: Agnieszka.Jozefowska[a]urk.edu.pl)
18.00-19.00, sala B,
jednocześnie na sali może przebywać 15 osób
19.15-20.15, sala B,
jednocześnie na sali może przebywać 15 osób
20.30-21.30, sala B,
jednocześnie na sali może przebywać 15 osób
24 września 2021r.
Wydział Leśny
Preferowana grupa wiekowa
5-7 lat
8-11 lat
12-15 lat
starsza młodzież 16+ i dorośli
Wydział Leśny
Komunikacja w świecie zwierząt
Komunikacja w świecie zwierząt to dialog między przedstawicielami tych samych, ale także odmiennych gatunków realizowany przez złożony świat dźwięków, bogactwo kolorów, zapachów, całą gamę kształtów, póz, śladów i innych specyficznych zachowań. Sposób i rodzaje komunikacji wytworzyły się w toku ewolucji, w efekcie której powstały u zwierząt specyficzne wzorce zachowań.
Preferowana grupa wiekowa
5-7 lat
8-11 lat
12-15 lat
starsza młodzież 16+ i dorośli
Wydział Leśny
Głosy ptaków
Głosy ptaków to najczęściej towarzyszące nam dźwięki podczas spaceru do lasu. Jakie mamy kategorie ptasich głosów? Czy zwrotki są jedynie w piosenkach? Jak rozpoznać głosy pospolitych gatunków ptaków? Kiedy ptaki są najbardziej aktywne? O tym wszystkim dowiecie się podczas interaktywnego wykładu.
Preferowana grupa wiekowa
5-7 lat
8-11 lat
12-15 lat
starsza młodzież 16+ i dorośli
Wydział Leśny
Inteligencja kwiatów
Rośliny w toku ewolucji, przez ponad 130 milionów lat, wykształciły różnego rodzaju mechanizmy korzystając z różnych sztuczek i forteli po to, by zdobyć nowe przestarzenie. Jedne rośliny korzystają z wiatru, inne z wody, a jeszcze inne realizują plan zdobycia nowych terytoriów wchodząc w kooperację ze zwierzętami. Co robią kwiaty żeby zwabić owady? Czy liście też mogą pełnić rolę powabni? O tym wszystkim dowiecie się podczas wykładu.
Preferowana grupa wiekowa
5-7 lat
8-11 lat
12-15 lat
starsza młodzież 16+ i dorośli
Wydział Leśny
Kolory natury
Jesienią drzewa liściaste zrzucają liście, a sam proces przebarwiania liści jest widoczny nawet z kosmosu. Tysiące ton biomasy wraca do obiegu materii. Kolory i wzory liści inspirują artystów. Podczas warsztatów uczestnicy wykonają barwne, trójwymiarowe ozdoby z liści.
Wymagana wcześniejsza rejestracja (e-mail: magdalena.fraczek[a]urk.edu.pl )
22.00, sala V,
jednocześnie na sali może przebywać 15 osób
23.00, sala V,
jednocześnie na sali może przebywać 15 osób
24 września 2021r.
Preferowana grupa wiekowa
5-7 lat
8-11 lat
12-15 lat
starsza młodzież 16+ i dorośli
Wydział Leśny
Muzyka lasu
W dendroflorze spotykamy gatunki, które dzięki niezwykłej budowie owoców i nasion były traktowane przez ludzi jako rośliny muzyczne. Jedną z takich roślin jest kłokoczka południowa - magiczny krzew Karpat. Podczas warsztatów uczestnicy poznają nie tylko kłokoczkę, ale też wykonają własne instrumenty muzyczne.
Wymagana wcześniejsza rejestracja (e-mail: magdalena.fraczek[a]urk.edu.pl )
20.00, sala V,
jednocześnie na sali może przebywać 15 osób
21.00, sala V,
jednocześnie na sali może przebywać 15 osób
24 września 2021r.
Preferowana grupa wiekowa
5-7 lat
8-11 lat
12-15 lat
starsza młodzież 16+ i dorośli
Wydział Leśny
Struktury i faktury
Podczas warsztatów sensorycznych uczestnicy poznają różne faktury i struktury ze świata fauny i flory. Wykonają własne prace artystyczne z wykorzystaniem naturalnych materiałów, które łączą świat zwierząt i świat roślin.
Wymagana wcześniejsza rejestracja (e-mail: magdalena.fraczek[a]urk.edu.pl )
18.00, sala V,
jednocześnie na sali może przebywać 15 osób
19.00, sala V,
jednocześnie na sali może przebywać 15 osób
24 września 2021r.
Preferowana grupa wiekowa
5-7 lat
8-11 lat
12-15 lat
starsza młodzież 16+ i dorośli
Wydział Leśny
Gry i zabawy z drewnem
Drewno to materiał doskonały, towarzyszy nam codziennie. Od drewnianych domów, mebli, sprzętów codziennego użytku, zabawek, instrumenty muzyczne, książki po papier. Podczas spotkania zbudujemy wspólnie drewniany dom!
Wymagana wcześniejsza rejestracja (e-mail: magdalena.fraczek[a]urk.edu.pl )
19.00, hol Wydziału Leśnego,
limit 10 osób
20.00, hol Wydziału Leśnego,
limit 10 osób
21.00, hol Wydziału Leśnego,
limit 10 osób
24 września 2021r.
Wydział Hodowli i Biologii Zwierząt
Preferowana grupa wiekowa
12-15 lat
starsza młodzież 16+ i dorośli
Wydział Hodowli i Biologii Zwierząt
Walory prozdrowotne mleka owczego
dr hab. inż. Edyta Molik, prof. UR
Owce są zwierzętami gospodarskimi od których otrzymujemy bardzo zdrowe produkty. W ramach wykładu zostaną omówione walory prozdrowotne mleka owczego. Odpowiemy na pytanie dlaczego warto spożywać produkty z mleka owczego? Jakie substancje bioaktywne zawiera ten produkt? Czy mleko owcze może stać się żywnością specjalnego przeznaczenia?
Wymagana wcześniejsza rejestracja (e-mail: a.osikowski[a]urk.edu.pl)
20.00-21.00, sala 125, al. Mickiewicza 24/28
jednocześnie na sali może przebywać 30 osób
24 września 2021r.
Preferowana grupa wiekowa
12-15 lat
starsza młodzież 16+ i dorośli
Wydział Hodowli i Biologii Zwierząt
Czy zombie istnieją naprawdę? Pasożyty kontrolujące umysł i wygląd żywicieli
dr Marta Basiag
Ślimak, mrówka, żaba, ryba, człowiek – to tylko niektóre organizmy, których zachowanie lub wygląd mogą być zmienione przez pasożyta mieszkającego w ich wnętrzu. Jak to się dzieje i jakie korzyści czerpie z tego pasożyt dowiecie się w trakcie wykładu.
Preferowana grupa wiekowa
12-15 lat
starsza młodzież 16+ i dorośli
Wydział Hodowli i Biologii Zwierząt
Czy algorytmy potrafią przepowiadać przyszłość?
dr inż. Edyty Bauer
Na świecie pojawia się coraz więcej rozwiązań, algorytmów i systemów określanych jako sztuczna inteligencja. Słowa wypowiedziane przez Pana Alana Turinga -„przyszłością są algorytmy”, można interpretować na wiele sposobów. Co miał na myśli ten sławny matematyk, jeden z twórców informatyki, zwany również ojcem sztucznej inteligencji... Czy algorytm to tylko równanie? Algorytmy związane są z informatyką i programowaniem komputerowym ale czy to oznacza że otaczające nas w przyrodzie algorytmy można wykorzystać do prognozowania czyli określania zdarzeń w przyszłości?
Wymagana wcześniejsza rejestracja)
19.00, sala 125, al. Mickiewicza 24/28
jednocześnie na sali może przebywać 30 osób
24 września 2021r.
Preferowana grupa wiekowa
12-15 lat
starsza młodzież 16+ i dorośli
Wydział Hodowli i Biologii Zwierząt
Zoologiczne mity - co jest prawdą a co nie?
dr Jerzy Kowal, dr Marta Basiaga
Czy sarna to żona jelenia? Czy toksoplazmozą zarażają nas tylko koty? Czy ptaki rzeczywiście mają 'ptasie móżdżki'? Czy jeże lubią jabłka a ślimaki ser? Czy karaluch bez głowy będzie żył jeszcze przez kilka tygodni? Czy samica modliszki zawsze zjada głowę samca? Czy gzy gryzą? Czy z jednej dżdżownicy po przekrojeniu powstaną dwie?
Wymagana wcześniejsza rejestracja elektroniczna
18.00, sala 030, al. Mickiewicza 24/28
jednocześnie na sali może przebywać 10 osób
19.00, sala 030, al. Mickiewicza 24/28
jednocześnie na sali może przebywać 10 osób
20.00, sala 030, al. Mickiewicza 24/28
jednocześnie na sali może przebywać 10 osób
21.00, sala 030, al. Mickiewicza 24/28
jednocześnie na sali może przebywać 10 osób
22.00, sala 030, al. Mickiewicza 24/28
jednocześnie na sali może przebywać 10 osób
24 września 2021r.
Preferowana grupa wiekowa
5-7 lat
8-11 lat
12-15 lat
starsza młodzież 16+ i dorośli
Wydział Hodowli i Biologii Zwierząt
Jabłko czy marchew? Co jedzą konie
mgr inż. Marcin Przybyło, mgr inż. Agnieszka Waliczek
Zapraszamy na uroczystą kolację w stajni Uniwersytetu Rolniczego, gdzie będziesz miał okazję zasiąść do stołu (a raczej żłobu) wraz z łakomymi Bolkiem i Lolkiem, dostojną Apulią i nieco złośliwym Wacikiem. Przekonaj się czym tak naprawdę powinny, a czym nie powinny być karmione konie, jak zbudowany jest ich niezwykły układ pokarmowy i jak nie zostać ugryzionym przy karmieniu... i wreszcie, przyrządź własnymi rękami (zdrową!) kolację dla naszych koni. Bolek, Lolek, Apulia i Wacik dokonały już rejestracji na warsztaty. A Ty?
Wymagana wcześniejsza rejestracja elektroniczna
19.00, Stajnia UR, Krakowska 11, 30-199 Rząska
jednocześnie na sali może przebywać 30 osób
24 września 2021r.
Preferowana grupa wiekowa
8-11 lat
12-15 lat
starsza młodzież 16+ i dorośli
Wydział Hodowli i Biologii Zwierząt
Mowa ciała zwierząt
dr hab. Jacek Nowicki prof. UR
Omówione będą zagadnienia interpretacji sygnałów zwierzęcych, także w odniesieniu do wzajemnej komunikacji pomiędzy zwierzętami. Ciekawostką będzie obecność podczas wykładu psa biorącego udział w terapii dzieci i dorosłych. Warunkami udziału w wykładzie są: brak alergii np. na sierść psa, brak lęku przed psami.
Wymagana wcześniejsza rejestracja elektroniczna
18:00-18:45, sala 125, al. Mickiewicza 24/28
jednocześnie na sali może przebywać 30 osób
24 września 2021r.
Preferowana grupa wiekowa
starsza młodzież 16+ i dorośli
Wydział Hodowli i Biologii Zwierząt
Wirtualne gospodarstwo ekologiczne - symulacyjna gra komputerowa”
prof. dr hab. Joanna Makulska, mgr inż. Anna Czubernat, dr hab. Michał Cupiał, prof. UR z Katedry Inżynierii Produkcji, Logistyki i Informatyki Stosowanej WIPiE
zagraj w grę komputerową i stwórz wirtualne gospodarstwo ekologiczne - produkuj mleko i wołowinę o wysokiej jakości, w sposób opłacalny, z dbałością o dobrostan zwierząt i ochronę środowiska naturalnego, zmieniaj produkcję intensywną na zrównoważoną ekonomicznie, środowiskowo i społecznie, realizuj różne scenariusze we współzawodnictwie z innymi graczami.
Wymagana wcześniejsza rejestracja elektroniczna
18:00-20:00, sala -025, al. Mickiewicza 24/28
jednocześnie na sali może przebywać 10 osób
24 września 2021r.
Preferowana grupa wiekowa
5-7 lat
8-11 lat
Wydział Hodowli i Biologii Zwierząt
Królik - najlepszy przyjaciel człowieka
dr inż. Michał Kmiecik, dr inż. Sylwia Pałka
W czasie warsztatów przedstawimy historię hodowli królików na świecie i w Polsce, kierunki użytkowania królików, rasy królików ze szczególnym uwzględnieniem najpopularniejszych ras hodowanych w Polsce i o króliku jako zwierzęciu towarzyszącym
Warunkiem uczestnictwa jest brak uczulenia na sierść króliczą. Wymagana wcześniejsza rejestracja elektroniczna
18:00, sala 334, al. Mickiewicza 24/28
jednocześnie na sali może przebywać 15 osób
19:15, sala 334, al. Mickiewicza 24/28
jednocześnie na sali może przebywać 15 osób
20:30, sala 334, al. Mickiewicza 24/28
jednocześnie na sali może przebywać 15 osób
24 września 2021r.
Preferowana grupa wiekowa
12-15 lat
starsza młodzież 16+ i dorośli
Wydział Hodowli i Biologii Zwierząt
Genetyka kolorów czyli barwy w genach
dr hab. inż. Joanna Kania-Gierdziewicz
Widzenie kolorów, widzenie kolorów a genetyka, barwniki w świecie zwierząt, geny ubarwienia, najpopularniejsze geny warunkujące ubarwienie zwierząt i człowieka
Preferowana grupa wiekowa
8-11 lat
12-15 lat
starsza młodzież 16+ i dorośli
Wydział Hodowli i Biologii Zwierząt
Jak założyć hodowlę psów – co trzeba wiedzieć a czego jeszcze trzeba się nauczyć
mgr inż. Agnieszka Redlarska, dr hab. inż. Joanna Kania-Gierdziewicz
Z czym wiąże się posiadanie amatorskiej hodowli psów? Jak wybrać rasę? Co trzeba wiedzieć o psach i ich genetyce? Jak zapewnić dobre warunki życia swoim pieskom? Wyhodowanie championa od A do Z. Czy należy kojarzyć psy w bliskim pokrewieństwie – korzyści i zagrożenia.
Wymagana wcześniejsza rejestracja elektroniczna
16:00, sala 125, al. Mickiewicza 24/28
jednocześnie na sali może przebywać 15 osób
17:00, sala 125, al. Mickiewicza 24/28
jednocześnie na sali może przebywać 15 osób
24 września 2021r.
Preferowana grupa wiekowa
12-15 lat
starsza młodzież 16+ i dorośli
Wydział Hodowli i Biologii Zwierząt
Znaczenie i ochrona zapylaczy
dr Sylwia Łopuch
W ramach wykładu słuchacze dowiedzą się: Co to są zapylacze? Dlaczego zapylacze są ważne? Co to jest usługa ekosystemowa? Co zagraża zapylaczom? Jak chronić zapylacze? W ramach warsztatów słuchacze dowiedzą się: Jak przygotować ,,pastwisko’’ dla zapylaczy? Jak przygotować ,,hotel’’ dla zapylaczy?
Wymagana wcześniejsza rejestracja elektroniczna
17:00-17:45, sala 334, al. Mickiewicza 24/28
jednocześnie na sali może przebywać 15 osób
24 września 2021r.
Preferowana grupa wiekowa
12-15 lat
starsza młodzież 16+ i dorośli
Wydział Hodowli i Biologii Zwierząt
Żołądek krowy w probówce - czyli jak bada się procesy trawienne in vitro
dr hab. Paweł Górka, prof. UR, mgr inż. Samanta Świerk
Krowa może wyprodukować dziennie od kilku do nawet kilkudziesięciu litrów mleka. To ile mleka ostatecznie wyprodukuje w dużym stopniu zależy od jej żywienia, a następnie od efektywności trawienia podawanych jej pasz. Uczestnicy warsztatów zostaną zapoznani z podstawowymi zasadami żywienia krów oraz przebiegiem procesów trawiennych w ich złożonym żołądku. Następnie odtworzą przebieg procesów trawiennych w żołądku krowy w warunkach in vitro, czyli stworzą sztuczny żołądek krowy.
Wymagana wcześniejsza rejestracja elektroniczna
18:00, sala 242, al. Mickiewicza 24/28
jednocześnie na sali może przebywać 24 osób
24 września 2021r.
Preferowana grupa wiekowa
8-11 lat
12-15 lat
starsza młodzież 16+ i dorośli
Wydział Hodowli i Biologii Zwierząt
Ciekawostki w laboratorium biologii molekularnej
dr Agnieszka Grzegorzewska, dr inż. Mirosław Kucharski, dr inż. Piotr Antos, mgr inż Dominika Wolak, mgr Kinga Kowalik, mgr Izabela Szpręgiel, mgr Klaudia Jaszcza
W ramach warsztatów zaprezentowane zostaną podstawowe techniki oraz narzędzia i aparaty wykorzystywane w laboratorium biologii molekularnej, co pozwoli na obejrzenie z bliska nowoczesnych urządzeń używanych w tego typu badaniach naukowych. Dodatkowo, uczestnicy zapoznają się z zasadami pracy obowiązującymi w tego typu laboratoriach oraz będą mogli obserwować wykonanie prostych procedur laboratoryjnych i analiz.
Preferowana grupa wiekowa
8-11 lat
12-15 lat
starsza młodzież 16+ i dorośli
Wydział Hodowli i Biologii Zwierząt
Co nam mówią chromosomy? Warsztaty cytogenetyczne.
dr inż. Marta Kuchta-Gładysz, mgr inż. Anna Grzesiakowska
Co kryje się w jądrze komórkowym? W jaki sposób uorganizowany jest w komórce łańcuch DNA, czyli nić w którym zapisana jest cała informacja o budowie i funkcjonowaniu organizmu? Jak są zbudowane i jak wyglądają chromosomy, zarówno te zdrowe, jak i dotknięte różnego rodzaju uszkodzeniami? Nasze warsztaty odpowiedzą na te pytania i wiele innych. Przedstawimy także najważniejsze metody badań nad chromosomami i ich aberracjami.
Wymagana wcześniejsza rejestracja elektroniczna
18:00, sala -010, al. Mickiewicza 24/28
jednocześnie na sali może przebywać 10 osób
19:00, sala -010, al. Mickiewicza 24/28
jednocześnie na sali może przebywać 10 osób
20:00, sala -010, al. Mickiewicza 24/28
jednocześnie na sali może przebywać 10 osób
24 września 2021r.
Preferowana grupa wiekowa
12-15 lat
starsza młodzież 16+ i dorośli
Wydział Hodowli i Biologii Zwierząt
Czy darowanemu koniowi powinno zaglądać się w zęby?.
dr hab. Jarosław Łuszczyński, prof. UR
Budowa i zmiany zachodzące na zębach koni podczas ontogenezy dzięki opracowaniu uniwersalnych schematów pozwalają na określenie ich wieku. Mimo pewnych wątpliwości co do skuteczności tej metody może ona pełnić pomocniczą rolę w identyfikacji koni o nieudokumentowanym pochodzeniu lub gdy taka dokumentacja jest niedostępna. Może także pomóc właścicielom, hodowcom czy lekarzom weterynarii przy podejmowaniu decyzji dotyczących kupna, ubezpieczenia lub leczenia a także dostarczyć informacji na temat specyficznych cech morfologicznych niektórych typów i ras koni. Na początku warsztatów przy pomocy krótkiej prezentacji multimedialnej zostaną przedstawione zasady rozpoznawania wieku koni w poszczególnych okresach życia. Następnie spróbujemy wykorzystać zdobyte informacje w praktyce, określając wiek koni na podstawie wyglądu zębów siecznych, oglądając preparaty anatomiczne (czaszki, żuchwy i szczęki koni)
Wymagana wcześniejsza rejestracja elektroniczna
17:00, sala 224/8, al. Mickiewicza 24/28
jednocześnie na sali może przebywać 12 osób
18:00, sala 224/8, al. Mickiewicza 24/28
jednocześnie na sali może przebywać 12 osób
19:00, sala 224/8, al. Mickiewicza 24/28
jednocześnie na sali może przebywać 12 osób
24 września 2021r.
Preferowana grupa wiekowa
12-15 lat
starsza młodzież 16+ i dorośli
Wydział Hodowli i Biologii Zwierząt
Harmonia i dysharmonia w rozwoju zarodków.
dr n. wet Agnieszka Nowak
Czy wszystkie zarodki wyglądają tak samo? Czy rozwój zarodków przebiega identycznie? Jaki wpływ na rozwój ma szybkość podziałów i przebieg cytokinezy? Tematem prezentacji będą różnice dotyczące morfologii, podziałów i czasu rozwoju zarodków. Na wykładzie zostanie omówiony prawidłowy przebieg rozwoju zarodków od momentu zapłodnienia do osiągnięcia stadium blastocysty oraz zaburzenia z nim związane.
Wymagana wcześniejsza rejestracja elektroniczna
19:00, sala 335, al. Mickiewicza 24/28
jednocześnie na sali może przebywać 15 osób
20:00, sala 335, al. Mickiewicza 24/28
jednocześnie na sali może przebywać 15 osób
21:00, sala 335, al. Mickiewicza 24/28
jednocześnie na sali może przebywać 15 osób
24 września 2021r.
Wydział Inżynierii Środowiska i Geodezji
Preferowana grupa wiekowa
12-15 lat
starsza młodzież 16+ i dorośli
Wydział Inżynierii Środowiska i Geodezji
Prezentacja technologii naziemnego skaningu laserowego
Zaprezentowane zostaną podstawowe parametry techniczne, oraz przykłady realizacji prac wykonywanych z wykorzystaniem naziemnych skanerów laserowych. Zostanie również zaprezentowany skaner laserowy, którym będą realizowane w ramach prezentacji pomiary, a ich wyniki będą prezentowane uczestnikom pokazów.
Wymagana wcześniejsza rejestracja (e-mail: bartosz.mitka[a]urk.edu.pl )
17.00-17.30, sala 124, al. Mickiewicza 24/28
jednocześnie na sali może przebywać 10 osób
17.30-18.00, sala 124, al. Mickiewicza 24/28
jednocześnie na sali może przebywać 10 osób
18.00-18.30, sala 124, al. Mickiewicza 24/28
jednocześnie na sali może przebywać 10 osób
18.00-17.30, sala 124, al. Mickiewicza 24/28
jednocześnie na sali może przebywać 10 osób
22.00-17.30, sala 124, al. Mickiewicza 24/28
jednocześnie na sali może przebywać 10 osób
24 września 2021r.
Preferowana grupa wiekowa
5-7 lat
8-11 lat
Wydział Inżynierii Środowiska i Geodezji
Gra terenowa
W ramach gry terenowej, quizy i zadania związane z tematyką geodezyjną i geograficzną (np. rozpoznawanie miejsc w Polsce), odnajdowanie punktów z zadaniami, testy widzenia 3D.
Brak rezerwacji
Teren przylegający do budynku przy Al. Mickiewicza 24/28 lub razie złej pogody korytarze budynku przy Al. Mickiewicza 24/28, realizacja indywidualna, bez rezerwacji, z zachowaniem obowiązujących ograniczeń sanitarnych; 17-20.00,
24 września 2021r.
Preferowana grupa wiekowa
12-15 lat
starsza młodzież 16+ i dorośli
Wydział Inżynierii Środowiska i Geodezji
Modelowanie 3D
Uczestnicy przy pomocy prowadzących warsztaty wykonają zdjęcia obiektu trójwymiarowego, a następnie na ich podstawie stworzą jego model 3D.
Wymagana wcześniejsza rejestracja (e-mail: bartosz.mitka[a]urk.edu.pl )
17.00-18.00, sala 532B, al. Mickiewicza 24/28
jednocześnie na sali może przebywać 9 osób
18.00-19.00, sala 532B, al. Mickiewicza 24/28
jednocześnie na sali może przebywać 9 osób
19.00-20.00, sala 532B, al. Mickiewicza 24/28
jednocześnie na sali może przebywać 9 osób
20.00-21.00, sala 532B, al. Mickiewicza 24/28
jednocześnie na sali może przebywać 9 osób
24 września 2021r.
Preferowana grupa wiekowa
12-15 lat
starsza młodzież 16+ i dorośli
Wydział Inżynierii Środowiska i Geodezji
Susza w Polsce na tle zmian klimatu
W ramach wykładu uczestnicy zapoznają się z problemem suszy i zmian klimatu oraz wyzwań jakie w najbliższej przyszłości przed nami czekają
Preferowana grupa wiekowa
12-15 lat
starsza młodzież 16+ i dorośli
Wydział Inżynierii Środowiska i Geodezji
Życie torfowiska – czy powinniśmy je chronić?”
Makroskopowe i mikroskopowe obserwacje przykładowych organizmów typowych dla torfowisk niezaburzonych i zdegradowanych. W ramach warsztatów uczestnicy przy pomocy prowadzących warsztaty, wykorzystując udostępniane materiały, przygotowują samodzielnie preparaty, a następnie na ich podstawie oceniają skutki eksploatacji (osuszania) torfowisk.
Brak rejestracji elektronicznej
18.00, sala 245, al. Mickiewicza 24/28
jednocześnie na sali może przebywać 4 osób
19.00, sala 245, al. Mickiewicza 24/28
jednocześnie na sali może przebywać 4 osób
20.00, sala 245, al. Mickiewicza 24/28
jednocześnie na sali może przebywać 4 osób
24 września 2021r.
Wydział Biotechnologii i Ogrodnictwa
Preferowana grupa wiekowa
5-7 lat
Wydział Biotechnologii i Ogrodnictwa
Nocny ogród - sensoryczna gra terenowa
mgr inż. Piotr Pałka
Wieczorny ogród odkrywa swoje tajemnice i pozwala poznać się od zupełnie nowej strony. Podczas gry terenowej poszukujemy, dotykamy i wąchamy to, co możemy znaleźć wśród kwitnących roślin. Kiedy zapada zmrok wyostrzamy wzrok i zaprzęgamy do pracy pozostałe zmysły.
Wymagana wcześniejsza rejestracja elektroniczna
17.00, Uniwersytecki Ogród Roślin Ozdobnych, Al. 29 Listopada 54
jednocześnie na sali może przebywać 10 osób
18.00, Uniwersytecki Ogród Roślin Ozdobnych, Al. 29 Listopada 54
jednocześnie na sali może przebywać 10 osób
24 września 2021r.
Preferowana grupa wiekowa
5-7 lat
8-11 lat
Wydział Biotechnologii i Ogrodnictwa
Twoja przyjaciółka bakteria
inż. Katarzyna Starzec
Czy bakterie są naszymi wrogami i czy wszystkie są groźne? A może jednak można zaprzyjaźnić się i wykorzystać bakterie, które otaczają nas wokoło? Zapraszamy na warsztaty wprowadzające w tajniki mikrobiologii. Odkryj, jak bogaty jest otaczający nas mikroświat. Zapoznaj się z różnymi szczepami mikroorganizmów i sposobami ich hodowania. Dowiedz się, ile mikroorganizmów zasiedla przedmioty codziennego użytku oraz sprawdź sam, czy posiadasz na sobie jakichś mikroprzyjaciół!
Wymagana wcześniejsza rejestracja elektroniczna
18.00, sala 515, Al. 29 Listopada 54
jednocześnie na sali może przebywać 10 osób
18.45, sala 515, Al. 29 Listopada 54
jednocześnie na sali może przebywać 10 osób
19.30, sala 515, Al. 29 Listopada 54
jednocześnie na sali może przebywać 10 osób
20.15, sala 515, Al. 29 Listopada 54
jednocześnie na sali może przebywać 10 osób
24 września 2021r.
Preferowana grupa wiekowa
5-7 lat
8-11 lat
12-15 lat
Wydział Biotechnologii i Ogrodnictwa
Wszechobecne mikroby – maleńcy sprzymierzeńcy czy śmiertelni wrogowie
dr inż. Paulina Supel
Krótki wykład prezentujący świat mikroorganizmów wokół nas – gdzie je możemy znaleźć i co robią w danym miejscu. Omówione zostanie szkodliwe działanie mikroorganizmów, ale też możliwości ich wykorzystania w praktyce. Przytoczony zostanie także szereg ciekawostek ze świata mikrobiologii.
Preferowana grupa wiekowa
12-15 lat
starsza młodzież 16+ i dorośli
Wydział Biotechnologii i Ogrodnictwa
Niezwykły świat barwników
dr inż. Przemysław Petryszak
Jesień, choć kojarzy się ze słotą, jest jedyną taką porą roku, kiedy liście drzew stają kolorowe, zachwycając swoim wyglądem i różnorodnością barw. Rokrocznie możemy obserwować zmianę zabarwienia liści z zielonego na żółte, czerwone, a nawet fioletowe. Skąd zatem taki kolor liści i jaka jest przyczyna tego zjawiska? W trakcie warsztatów postaramy się znaleźć odpowiedź na to pytanie i zastanowimy się, czy liście są zawsze zielone. Uczestnicy będą mogli przekonać się, jak w prosty sposób rozdzielić barwniki naturalne obecne w liściach roślin.
Wymagana wcześniejsza rejestracja elektroniczna
17.00, sala 427, Al. 29 Listopada 54
jednocześnie na sali może przebywać 8 osób
18.00, sala 427, Al. 29 Listopada 54
jednocześnie na sali może przebywać 8 osób
19.00, sala 427, Al. 29 Listopada 54
jednocześnie na sali może przebywać 8 osób
24 września 2021r.
Preferowana grupa wiekowa
5-7 lat
8-11 lat
12-15 lat
starsza młodzież 16+ i dorośli
Wydział Biotechnologii i Ogrodnictwa
Działalność naukowo-dydaktyczna Katedry Ogrodnictwa
mgr inż. Piotr Zięba
Katedra Ogrodnictwa Wydziału Biotechnologii i Ogrodnictwa jest jednostką zajmującą się badaniem warzyw, ziół, grzybów oraz roślin sadowniczych. Nowoczesne ogrodnictwo pozwala na produkcję żywności zdrowej, ekologicznej i po prostu smacznej. Na pokazie będzie można zobaczyć różnego rodzaju warzywa i grzyby uprawne oraz porozmawiać z opiekunem stanowiska
Wymagana wcześniejsza rejestracja elektroniczna
18.00, sala 320, Al. 29 Listopada 54
jednocześnie na sali może przebywać 10 osób
19.00, sala 320, Al. 29 Listopada 54
jednocześnie na sali może przebywać 10 osób
20.00, sala 320, Al. 29 Listopada 54
jednocześnie na sali może przebywać 10 osób
24 września 2021r.
Preferowana grupa wiekowa
8-11 lat
12-15 lat
starsza młodzież 16+ i dorośli
Wydział Biotechnologii i Ogrodnictwa
Czy nanocząstkom do twarzy z polimerami?... czyli o zielonej chemii słów kilka
inż. Miłosz Rutkowski
Czy świat, który nas otacza można wyrazić poprzez skalę liczbową? Czy liczy się tylko to, co widoczne gołym okiem? A gdyby istniał świat pełen cząstek o bardzo małych rozmiarach?... na przykład "nano-rozmiarach"? Już w czasie najbliższej Małopolskiej Nocy Naukowców zapraszamy na warsztaty dotyczące niezwykłych metali, których rozmiary mieszczące się w „nanoskali" dają ogromne możliwości w produkcji biodegradowalnych tworzyw. Czy folia spożywcza może być stworzona z substancji pochodzenia naturalnego? Czy bandaże medyczne mogą zawierać nanometale? Przyjdź, aby razem z nami zgłębić tajemnicę zielonej chemii i jej licznych zastosowań.
Wymagana wcześniejsza rejestracja elektroniczna
17.00, sala 113, Al. 29 Listopada 54
jednocześnie na sali może przebywać 8 osób
18.00, sala 113, Al. 29 Listopada 54
jednocześnie na sali może przebywać 8 osób
19.00, sala 113, Al. 29 Listopada 54
jednocześnie na sali może przebywać 8 osób
20.00, sala 113, Al. 29 Listopada 54
jednocześnie na sali może przebywać 8 osób
24 września 2021r.
Preferowana grupa wiekowa
8-11 lat
Wydział Biotechnologii i Ogrodnictwa
Jak to jest żyć w szkle? – roślinne kultury in vitro,
dr inż. Aleksandra Koźmińska, Julia Wincenciak
Będzie to multimedialna prezentacja z nagranym głosem lektora, zawierająca następujące elementy:
- wyjaśnienie, czym są roślinne kultury in vitro;
- warunki wzrostu roślinnych kultur tkankowych;
- etapy sterylizacji tkanki roślinnej;
- skład i przygotowanie pożywek do roślinnych kultur tkankowych (makroelementy, mikroelementy, składniki organiczne);
- zastosowanie roślinnych kultur tkankowych;
- przykłady różnych gatunków roślin w kulturach in vitro, aklimatyzacja roślin z warunków in vitro do ex vitro (prezentacja zdjęć).
Preferowana grupa wiekowa
5-7 lat
8-11 lat
Wydział Biotechnologii i Ogrodnictwa
Zaskakujący świat owadów
mgr inż. Marta Olczyk
Czy owady śpią? Tańczą? A może przechodzą na emeryturę? Jak wyglądają owadzie domy? Różnorodny świat owadów potrafi ludzi niejednokrotnie zaskoczyć. Prelekcja i mini pokazy będą poświęcone wielu ciekawym aspektom z życia różnych gatunków owadów.
Wymagana wcześniejsza rejestracja elektroniczna
18.00, sala 8, Al. 29 Listopada 54
jednocześnie na sali może przebywać 12 osób
18.45, sala 8, Al. 29 Listopada 54
jednocześnie na sali może przebywać 12 osób
19.30, sala 8, Al. 29 Listopada 54
jednocześnie na sali może przebywać 12 osób
24 września 2021r.
Preferowana grupa wiekowa
5-7 lat
Wydział Biotechnologii i Ogrodnictwa
Co wiemy o motylach? – Ciekawostki sekretnego życia motyli
mgr inż. Paulina Lalewicz
Zajęcia wprowadzą uczestników do barwnego świata motyli. Odpowiemy na kilka pytań. Jak larwa przeobraża się w motyla? Jak odróżnić motyla dziennego od nocnego? Czy motyle odlatują do ciepłych krajów? W czasie warsztatów będziemy też odpowiadać na Wasze pytania.
Wymagana wcześniejsza rejestracja elektroniczna
18.00, sala 530, Al. 29 Listopada 54
jednocześnie na sali może przebywać 13 osób
18.45, sala 530, Al. 29 Listopada 54
jednocześnie na sali może przebywać 13 osób
19.30, sala 530, Al. 29 Listopada 54
jednocześnie na sali może przebywać 13 osób
24 września 2021r.
Preferowana grupa wiekowa
8-11 lat
12-15 lat
starsza młodzież 16+ i dorośli
Wydział Biotechnologii i Ogrodnictwa
Rośliny z probówek,
dr inż. Magdalena Klimek-Chodacka
Uczestnicy na warsztatach poznają tajniki hodowli roślin w warunkach in vitro. Zaczniemy od poznania sposobów przygotowania pożywek zapewniających dostęp do składników odżywczych, a następnie każdy przygotuje swoją probówkę z rośliną, którą będzie można zabrać do domu.
Wymagana wcześniejsza rejestracja elektroniczna
18.00, sala 120, Al. 29 Listopada 54
jednocześnie na sali może przebywać 13 osób
19.00, sala 120, Al. 29 Listopada 54
jednocześnie na sali może przebywać 13 osób
20.00, sala 120, Al. 29 Listopada 54
jednocześnie na sali może przebywać 13 osób
24 września 2021r.
Wydział Technologii Żywności
Preferowana grupa wiekowa
8-11 lat
12-15 lat
starsza młodzież 16+ i dorośli
Wydział Technologii Żywności
Kalejdoskop chemiczny - chemia w kosmetyce
dr hab. Gohar Khachatryan prof. UR, mgr inż. Wiktoria Grzebieniarz
Ze względu na wzrost zapotrzebowania konsumentów na skuteczne produkty kosmetyczne, coraz trudniej jest rozgraniczyć miejscowe kosmetyki od farmaceutycznych składników aktywnych. Na pokazie dowiemy się jak uzyskać wysoką skuteczność kosmetyku, o odpowiedniej penetracji substancji czynnej w głąb skóry. Dowiemy się także co to jest nanotechnologia i jak można ją zastosować w produkcji kosmetyków, jak producenci kosmetyków używają składników w skali nano/mikro, aby zapewnić lepszą ochronę przed promieniowaniem UV, głębszą penetrację do skóry, długotrwałe efekty, lepszy kolor, jakość wykończenia i wiele innych
Wymagana wcześniejsza rejestracja (e-mail: wiktoria.grzebieniarz[a]urk.edu.pl)
18.30-19.00, sala 1.74, ul. Balicka 122
jednocześnie na sali może przebywać 10 osób
19.30-20.00, sala 1.74, ul. Balicka 122
jednocześnie na sali może przebywać 10 osób
20.30-21.00, sala 1.74, ul. Balicka 122
jednocześnie na sali może przebywać 10 osób
21.30-22.00, sala 1.74, ul. Balicka 122
jednocześnie na sali może przebywać 10 osób
24 września 2021r.
Preferowana grupa wiekowa
starsza młodzież 16+ i dorośli
Wydział Technologii Żywności
Kontrola łaknienia – co jeść w trakcie stosowania diety redukcyjnej, aby nie odczuwać głodu?
mgr inż. Marta Kotuła
Myślisz o diecie redukcyjnej, ale obawiasz się uczucia głodu? Wieczne podjadanie zaburza Ci rezultaty odchudzania?
Weź udział w webinarze i poznaj dietetyczne oraz pozadietetyczne strategie, które pozwolą Ci zminimalizować odczuwanie głodu podczas diety odchudzającej, a także skończyć z ciągłym podjadaniem. Poruszony zostanie nie tylko temat doboru odpowiednich produktów i liczby posiłków, ale także zagadnienia związane z tym, jak sen, aktywność fizyczna czy media wpływają na uczucie sytości. Nie zabraknie praktycznych porad i różnych ciekawostek.
Podczas szkolenia dowiesz się:
- Co to jest bilans energetyczny i jak jego zrozumienie może nam pomóc w chudnięciu?
- Czy odpowiednia ilość posiłków istnieje?
- Strategie pozwalające ograniczyć spożycie kalorii podczas posiłku.
- Spojrzenie na makroskładniki pod względem sytości.
- Media, sen, aktywność fizyczna i inne kwestie pozadietetyczne.
- Praktyczne spojrzenie na produkty spożywcze.
Preferowana grupa wiekowa
starsza młodzież 16+ i dorośli
Wydział Technologii Żywności
Budowanie masy mięśniowej – postępowanie żywieniowe, czyli co jeść, aby być silnym i dobrze wyglądać?
mgr inż. Marta Kotuła
Czy zwiększenie masy mięśniowej wiąże się tylko z pobytami na siłowni? Czy trzeba zbudować masę mięśniową, żeby wyglądać dobrze? Powszechnie panują przekonania, że to ćwiczenia są ważniejsze niż sama dieta w kontekście przybrania tkanki mięśniowej. Jednak nic bardziej mylnego. Podczas webinaru dowiesz się, na co zwrócić uwagę podczas układania diety bez skutków ubocznych w postaci tkanki tłuszczowej i odpowiedzi metabolicznej. Nie zapomnimy także poruszyć kwestii budowania masy mięśniowej u kobiet i tego, że nie trzeba się tego obawiać.
Podczas szkolenia dowiesz się:
- Bilans energetyczny - jak dużo znaczy dobrze?
- Masa czy rzeźba - co wybrać jako pierwsze?
- Dlaczego kobiety mają budować masę mięśniową? Czy budowanie masy mięśniowej = piękna sylwetka?
- Makroskładniki - to ile w końcu tego białka? Parę słów o leptynie, tłuszczach i węglowodanach.
- Efektywne pomiary - jak często i za pomocą czego mierzyć postępy?
Preferowana grupa wiekowa
5-7 lat
8-11 lat
12-15 lat
starsza młodzież 16+ i dorośli
Wydział Technologii Żywności
Zagadkowe sorbety (technologia wytwarzania lodów
dr Iwona Tesarowicz
W ramach spotkania uczestniczy zapoznają się z metodami wytwarzania lodów z szczególnym uwzględnieniem techniki produkcji sorbetów z wykorzystaniem owoców i warzyw. W trakcie zajęć zaprezentowane będą nietypowe połączenia smakowo kolorystyczne sorbetów uzyskane dzięki dodatkowi naturalnych substancji barwiących i aromatyzujących. Zostanie również przedstawiona instrukcja wytworzenia sorbetu w warunkach domowych w oparciu o produkty dostępne w handlu detalicznym.
Preferowana grupa wiekowa
8-11 lat
12-15 lat
starsza młodzież 16+ i dorośli
Wydział Technologii Żywności
Maszyna wytrzymałościowa, badania niszczące - demonstracja właściwości teksturalnych produktów spożywczych oraz produktów kosmetycznych powstałych na bazie surowców spożywczych
dr inż. Daniel Żmudziński
W ramach zaplanowanej aktywności zaprezentowana zostanie maszyna niszczącą oraz zademonstrowane i omówione będą właściwości teksturalne wybranych produktów spożywczych oraz wybranych kosmetyków powstałych na bazie surowców spożywczych. Omówione zostaną wykorzystywane w kosmetologii surowce, parametry fizykochemiczne masy determinujące jakość finalnego wyrobu oraz niezbędny w procesie produkcji sprzęt.
Brak wcześniejszej rejestracji
18.00-18.30, sala 0.141, ul. Balicka 122
jednocześnie na sali może przebywać 7 osób
18.45-19.15, sala 0.141, ul. Balicka 122
jednocześnie na sali może przebywać 7 osób
19.30-20.00, sala 0.141, ul. Balicka 122
jednocześnie na sali może przebywać 7 osób
20.15-20.45, sala 0.141, ul. Balicka 122
jednocześnie na sali może przebywać 7 osób
21.00-21.30, sala 0.141, ul. Balicka 122
jednocześnie na sali może przebywać 7 osób
24 września 2021r.
Preferowana grupa wiekowa
8-11 lat
12-15 lat
starsza młodzież 16+ i dorośli
Wydział Technologii Żywności
Eksperymenty naukowe dotyczące analizy zapachów, barwników i wybranych składników z wykorzystaniem produktów żywnościowych
dr Robert Socha, dr inż. Karolina Królikowska, mgr inż. Angelika Kosiorowska
Pokaz będzie polegał na wykrywaniu chininy obecnej w napoju typu tonik, poprzez wykorzystanie zdolność chininy do emitowania promieniowania w zakresie światła widzialnego, pod wpływem promieniowania ultrafioletowego. Przedstawione zostaną właściwości barwników z czerwonej kapusty. Eksperymenty będą polegały na obserwacji zmiany barwy roztworów barwnika uzyskanego z czerwonej kapusty w wyniku dodania odczynników o różnej wartości pH (kwasowe lub zasadowe, jak np. ocet lub soda oczyszczona). Zaprezentowany będzie proces tworzenia lustra srebrnego. Proces ten można będzie zaobserwować po zmieszaniu dwóch bezbarwnych cieczy w próbówce, a następnie jej ogrzaniu. Uczestnicy eksperymentów będą identyfikowali wybrane przyprawy, zioła i olejki smakowo-zapachowych na podstawie oceny ich zapachu.
Brak wcześniejszej rejestracji
18.00-19.00, sala 1.71, ul. Balicka 122
jednocześnie na sali może przebywać 7 osób
19.30-20.30, sala 1.71, ul. Balicka 122
jednocześnie na sali może przebywać 7 osób
24 września 2021r.
Preferowana grupa wiekowa
8-11 lat
12-15 lat
starsza młodzież 16+ i dorośli
Wydział Technologii Żywności
Badanie właściwości barwników uzyskanych z roślin i wybranych składników z wykorzystaniem produktów żywnościowych
Zaprezentowana zostanie także tęcza na talerzu (eksperyment z cukierkami Skittles), w wyniku ekstrakcji barwników z cukierków typu Skittles, pod wpływem wody. Podczas pokazu pojawi się także domowy wulkan (reakcja sody z octem), objawiający się gwałtowną reakcją, w wyniku której wydziela się dwutlenek węgla i powstaje obfita piana. Burzliwy przebieg reakcji przypomina erupcję wulkanu. Przedstawione zostaną także właściwości barwników z liści pietruszki. Proponowany pokaz będzie polegał na ekstrakcji barwników (chlorofili i karotenoidów) z liści pietruszki, a następnie ich rozdziale na kolumnie i płytce chromatograficznej.
Preferowana grupa wiekowa
12-15 lat
starsza młodzież 16+ i dorośli
Wydział Technologii Żywności
Mikroświat produktów spożywczych pochodzenia zwierzęcego
mgr inż. Paulina Guzik Przygotowane nagrania dotyczyć będą przetwórstwa mięsnego i mleczarskiego. Na nagraniach zostanie omówiony podział na pożyteczne i niebezpieczne drobnoustroje w przetwórstwie spożywczym z podaniem przykładów i prezentacją na zdjęciach.
Preferowana grupa wiekowa
12-15 lat
starsza młodzież 16+ i dorośli
Wydział Technologii Żywności
Znaczenie mikroflory w produkcji i przetwórstwie spożywczym
mgr inż. Paulina Guzik, mgr inż. Dominika Gubała, Rafał Szram, dr inż. Magda Filipczak-Fiutak
Zaprezentowane zostanie wykonanie krok po kroku posiewów mikrobiologiczne. Dodatkowo zostaną pokazane płytki mikrobiologiczne z drobnoustrojami po okresie inkubacji.
Wymagana wcześniejsza rejestracja (e-mail: paulina.guzik[a]urk.edu.pl)
18.00-18.30, hol Katedry Przetwórstwa Produktów Zwierzęcych, ul. Balicka 122
grupy max. 5 osób
18.45-19.15, hol Katedry Przetwórstwa Produktów Zwierzęcych, ul. Balicka 122
grupy max. 5 osób
19.30-20.00, hol Katedry Przetwórstwa Produktów Zwierzęcych, ul. Balicka 122
grupy max. 5 osób
20.15-20.45, hol Katedry Przetwórstwa Produktów Zwierzęcych, ul. Balicka 122
grupy max. 5 osób
21.00-21.30, hol Katedry Przetwórstwa Produktów Zwierzęcych, ul. Balicka 122
grupy max. 5 osób
24 września 2021r.
Preferowana grupa wiekowa
12-15 lat
starsza młodzież 16+ i dorośli
Wydział Technologii Żywności
Warsztaty z wypieku drożdżówki
Na warsztatach zaprezentowane zostaną metody wypieku drożdżówki.
Wymagana wcześniejsza rejestracja (e-mail: renata.sabat[a]urk.edu.pl)
18.00-19.30, sala 0.67, ul. Balicka 122
grupy max. 5 osób
20.00-21.30, sala 0.67, ul. Balicka 122
grupy max. 5 osób
24 września 2021r.
Preferowana grupa wiekowa
12-15 lat
starsza młodzież 16+ i dorośli
Wydział Technologii Żywności
O pozyskiwaniu żywności - czasy najdawniejsze
dr hab. inż. Wiktor Berski, prof. UR
Na wykładzie dowiemy się jakimi sposobami nasi przodkowie pozyskiwali żywność. Skrótowo przedstawione zostaną pradzieje człowieka, jego ewolucja i rozprzestrzenianie się. Główny nacisk zostanie położony na sposoby zdobywania pożywienia i ich ewolucję. Omówiona zostanie gospodarka łowiecko – zbieracka, proces udomowienia zwierząt, który prowadził do powstania pasterstwa. W dalszej kolejności zostanie przedstawiona Neolityczna rewolucja agrarna oraz początki rolnictwa oraz przemiany, jakim to rolnictwo podlegało.
Wymagana wcześniejsza rejestracja (e-mail: wiktor.berski[a]urk.edu.pl)
18.00-19.00, Sala I, ul. Balicka 122
grupa max. 25 osób
24 września 2021r.
Preferowana grupa wiekowa
5-7 lat
8-11 lat
12-15 lat
starsza młodzież 16+ i dorośli
Wydział Technologii Żywności
Warsztaty z carvingu
dr inż. Radosława Skoczeń-Słupska, dr hab. inż. Jacek Słupski profesor UR, mgr Anna Kuczera,
Warsztaty carvingu czyli rzeźbienia w owocach i warzywach. Carving to sztuka wywodząca się z Dalekiego Wschodu. W krajach azjatyckich znany jest już od co najmniej kilkuset lat, ostatnio coraz bardziej popularny w Europie. Żywność jest wdzięcznym materiałem, który można wykorzystać na wiele sposobów. Z owoców i warzyw można stworzyć elementy dekoracyjne, które kładziemy na lub przy talerzu ozdabiając tym samym serwowane dania lub tworzyć osobne duże formy wykorzystywane do ozdoby całego stołu a nawet pomieszczenia. W ramach warsztatów uczestnicy będą mogli samodzielnie wykonać figurki zwierząt oraz proste ozdoby z owoców i warzyw.
Wymagana wcześniejsza rejestracja (e-mail: wiktoria.grzebieniarz[a]urk.edu.pl)
18.00-19.30, sala 0.52, ul. Balicka 122
grupa max. 7 osób
20.00-21.30, sala 0.52, ul. Balicka 122
grupa max. 7 osób
24 września 2021r.
Preferowana grupa wiekowa
5-7 lat
8-11 lat
12-15 lat
starsza młodzież 16+ i dorośli
Wydział Technologii Żywności
Prezentacja procesu liofilizacji oraz liofilizatów owoców i warzyw
dr Łukasz Skoczylas, prof. UR, mgr Joanna Kirc,
Czy wiesz jak produkowana jest żywność dla kosmonautów i himalaistów? Jakimi właściwościami się ona charakteryzuje? Na pokazie dowiemy się na czym polega proces liofilizacji, jakie podstawowe zjawiska fizyczne leżą u podstaw tego procesu oraz zobaczymy jak wyglądają owoce i warzywa poddane liofilizacji.
Wymagana wcześniejsza rejestracja
18.00-18.30, sala 0.50, ul. Balicka 122
grupa max. 5 osób
18.45-19.15, sala 0.50, ul. Balicka 122
grupa max. 5 osób
19.30-20.00, sala 0.50, ul. Balicka 122
grupa max. 5 osób
20.15-20.45, sala 0.50, ul. Balicka 122
grupa max. 5 osób
21.00-21.30, sala 0.50, ul. Balicka 122
grupa max. 5 osób
24 września 2021r.
Preferowana grupa wiekowa
12-15 lat
starsza młodzież 16+ i dorośli
Wydział Technologii Żywności
Prezentacja instrumentalnej metody oznaczania barwy
dr hab. Emilia Bernaś, prof. UR,
Pokaz dotyczył będzie instrumentalnej oceny barwy produktów spożywczych. Barwa jest jednym z pierwszych, najważniejszych i niejednokrotnie decydującym parametrem który jest oceniany przez konsumenta przed wyborem produktu na półce sklepowej. Ale czy ludzkie oko jest wystarczająco dobrym aparatem optycznym? W jaki sposób „przełożyć” nasze obserwacje na świat liczb? W końcu jak porównać barwę dwóch zbliżonych do siebie produktów? Zapraszamy na warsztaty w świecie kolorów.
Wymagana wcześniejsza rejestracja
18.00-18.30, sala 0.48, ul. Balicka 122
grupa max. 5 osób
18.45-19.15, sala 0.48, ul. Balicka 122
grupa max. 5 osób
19.30-20.00, sala 0.48, ul. Balicka 122
grupa max. 5 osób
20.15-20.45, sala 0.48, ul. Balicka 122
grupa max. 5 osób
21.00-21.30, sala 0.48, ul. Balicka 122
grupa max. 5 osób
24 września 2021r.
Preferowana grupa wiekowa
12-15 lat
starsza młodzież 16+ i dorośli
Wydział Technologii Żywności
Dlaczego niektóre owoce i warzywa ciemnieją? – część 1.
dr hab. inż. Bożena Stodolak prof. UR
Jedną z chemicznych reakcji, która wywołuje zmiany w surowych owocach i warzywach jest proces nazywany ciemnieniem enzymatycznym. Pewne owoce i warzywa szybko brązowieją, jeśli się je rozdrobni albo tylko uszkodzi.
Preferowana grupa wiekowa
12-15 lat
starsza młodzież 16+ i dorośli
Wydział Technologii Żywności
Naukowe możliwości kontroli i hamowania procesu ciemnienia enzymatycznego – część 2.
dr hab. inż. Bożena Stodolak prof. UR
Niepożądane zjawisko, jakim jest ciemnienie enzymatyczne zachodzące w surowych owocach i warzywach, można z powodzeniem kontrolować i hamować wykorzystując proste domowe środki. Sposoby hamowania wynikają z natury tego zjawiska. Materiał zawiera wyniki eksperymentu na jabłku oraz naukowe, podane w prosty sposób wyjaśnienie. Prezentacja pokazuje, że za codziennymi, prozaicznymi, obserwacjami kryją się przemiany biochemiczne zachodzące w żywych organizmach. Zrozumienie tych przemian nie jest jednak tak trudne, jak mogłoby się wydawać.
Preferowana grupa wiekowa
12-15 lat
starsza młodzież 16+ i dorośli
Wydział Technologii Żywności
Prezentacja biodegradowalnych foli i opakowań dla produktów spożywczych
dr hab. Gohar Khachatryan prof. UR i mgr inż. Nikola Nowak
Opakowania plastikowe ze względu na swoje wysokie właściwości mechaniczne, barierę tlenową czy barierę dla pary wodnej znalazły szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym. Ich ilość w ostatnich latach drastycznie wzrosła, a ich niska biodegradowalność powoduje, że świat tonie w plastikowych śmieciach. W ostatnich latach naukowcy poszukują nowych materiałów dla opakowań o wysokiej biodegradowalności i kompatybilności środowiskowej. Nowoczesne opakowania posiadają zdolność biodegradacji i nie są toksyczne dla przyrody, opakowania inteligentne, zwane „smart packaging” dodatkowo wykrywają i sygnalizują zmiany warunków najbliższego otoczenia, zdolne są do wchłaniania, usuwania, a następnie eliminowania substancji, takich jak tlen czy etylen.
Wymagana wcześniejsza rejestracja (e-mail: nikola.nowak[a]urk.edu.pl)
18.00-18.30, sala 1.74, ul. Balicka 122
grupa max. 10 osób
19.00-19.30, sala 1.74, ul. Balicka 122
grupa max. 10 osób
20.00-20.30, sala 1.74, ul. Balicka 122
grupa max. 10 osób
21.00-21.30, sala 1.74, ul. Balicka 122
grupa max. 10 osób
24 września 2021r.
Preferowana grupa wiekowa
12-15 lat
starsza młodzież 16+ i dorośli
Wydział Technologii Żywności
Jak otrzymać olejki zapachowe? Otrzymywanie olejku z goździków, sosnowego, lawendowego itp.
dr Lidia Krzemińska-Fiedorowicz
Olejki eteryczne są od tysięcy lat stosowane jako specyfiki medycyny naturalnej, kosmetyki i dermatologii. Niektóre z nich posiadają właściwości antybakteryjne, antywirusowe, wykrztuśne, moczopędne, uspokajające i znieczulające. Obecnie znanych jest około 2 tysiące gatunków roślin olejkodajnych występujących we wszystkich strefach klimatycznych. Technologia otrzymywania olejków eterycznych obejmuje sposoby przygotowania surowców, wyodrębniania użytecznych składników oraz ich oczyszczania, przetwarzania i przechowywania. Jedną z metod otrzymywania olejków jest destylacja z parą wodną, którą zaprezentujemy.
Wymagana wcześniejsza rejestracja (e-mail: lidia.krzeminska-fiedorowicz[a]urk.edu.pl)
18.00-18.30, sala 1.76, ul. Balicka 122
grupa max. 7 osób
18.45-19.15, sala 1.76, ul. Balicka 122
grupa max. 7 osób
19.30-20.00, sala 1.76, ul. Balicka 122
grupa max. 7 osób
20.15-20.45, sala 1.76, ul. Balicka 122
grupa max. 7 osób
21.00-21.30, sala 1.76, ul. Balicka 122
grupa max. 7 osób
24 września 2021r.
Wydział Inżynierii Produkcji i Energetyki
Preferowana grupa wiekowa
8-11 lat
12-15 lat
starsza młodzież 16+ i dorośli
Wydział Inżynierii Produkcji i Energetyki
Zwiedzanie nowoczesnej linii do produkcji brykietów i peletów z roślin energetycznych oraz z odpadów przemysłu drzewnego
Podczas prezentacji uczestnicy zostaną zapoznani z procesem technologicznym produkcji brykietów i peletów z roślin energetycznych. W szczególności przedstawione zostaną gatunki wykorzystywanych roślin, warunki i proces przygotowania surowca, działanie linii produkcyjnej oraz wpływ tego rodzaju odnawialnego źródła energii na środowisko (przyrodnicze, gospodarcze i społeczne).
Wymagana wcześniejsza rejestracja (e-mail: krzysztof.mudryk[a]urk.edu.pl, marek.wrobel[a]urk.edu.pl)
18.00-18.45, hala produkcyjna przy budynku N6, ul. Balicka 116 B
jednocześnie na sali może przebywać 7 osób
19.00-19.45, hala produkcyjna przy budynku N6, ul. Balicka 116 B
jednocześnie na sali może przebywać 7 osób
20.00-20.45, hala produkcyjna przy budynku N6, ul. Balicka 116 B
jednocześnie na sali może przebywać 7 osób
21.00-21.45, hala produkcyjna przy budynku N6, ul. Balicka 116 B
jednocześnie na sali może przebywać 7 osób
24 września 2021r.
Preferowana grupa wiekowa
8-11 lat
12-15 lat
starsza młodzież 16+ i dorośli
Wydział Inżynierii Produkcji i Energetyki
Prezentacja aparatury i procesu produkcji biopaliw (biodisel) – Z czego można wyprodukować biodisel?
Podczas prezentacji uczestnicy zostaną zapoznani z procesem technologicznym produkcji biopaliwa (biodisla). W szczególności przedstawione zostaną surowce wykorzystywane do produkcji biodisla (różnych generacji), warunki i proces przygotowania surowca, działanie aparatury oraz wpływ produkcji biopaliw na środowisko. Wskazane zostaną aspekty ekonomiczne i ekologiczne produkcji biopaliw z surowców odpadowych.
Wymagana wcześniejsza rejestracja (e-mail: grzegorz.wcislo[a]urk.edu.pl)
18.00-18.45, sala 215, ul. Balicka 116 B
jednocześnie na sali może przebywać 5 osób
19.00-19.45, sala 215, ul. Balicka 116 B
jednocześnie na sali może przebywać 5 osób
20.00-20.45, sala 215, ul. Balicka 116 B
jednocześnie na sali może przebywać 5 osób
21.00-21.45, sala 215, ul. Balicka 116 B
jednocześnie na sali może przebywać 5 osób
24 września 2021r.
Preferowana grupa wiekowa
8-11 lat
12-15 lat
starsza młodzież 16+ i dorośli
Wydział Inżynierii Produkcji i Energetyki
Problemy gospodarki odpadami – Drugie życie odpadów, Laboratorium Fizykochemicznych i Mikrobiologicznych Analiz Odpadów
Zostaną przedstawione możliwości wykorzystania odpadów. W szczególności uczestnicy prezentacji zapoznają się z rodzajami wykorzystywanych odpadów, metodami (technologiami) przetwarzania odpadów, efektami wykorzystania odpadów. Dodatkowo będzie istniał możliwość poznania istoty funkcjonowania akredytowanego laboratorium zajmującego się analizą odpadów.
Wymagana wcześniejsza rejestracja (e-mail: maciej.gliniak[a]urk.edu.pl)
18.00-18.45, Budynek B2, ul. Balicka 116 B
jednocześnie na sali może przebywać 5 osób
19.00-19.45, Budynek B2, ul. Balicka 116 B
jednocześnie na sali może przebywać 5 osób
20.00-20.45, Budynek B2, ul. Balicka 116 B
jednocześnie na sali może przebywać 5 osób
21.00-21.45, Budynek B2, ul. Balicka 116 B
jednocześnie na sali może przebywać 5 osób
24 września 2021r.
Preferowana grupa wiekowa
8-11 lat
12-15 lat
starsza młodzież 16+ i dorośli
Wydział Inżynierii Produkcji i Energetyki
Prezentacja nowoczesnego ciągnika rolniczego (możliwość zobaczenia kabiny i krótka przejażdżka z kierowcą)
Zostanie zaprezentowany nowoczesny ciągnik rolniczy, jego parametry, funkcje i możliwości. Będzie możliwość zapoznania się z wyposażeniem kabiny operatora (kierowcy) i porównanie tego wyposażenia z wyposażeniem kabiny samochodu. Chętni będą mogli wziąć udział w krótkiej przejażdżce ciągnikiem wraz z kierowcą. Dzieci będą mogły wziąć udział w jeździe za pisemną zgodą opiekunów.
Wymagana wcześniejsza rejestracja (e-mail: miroslaw.zagorda[a]urk.edu.pl)
18.00-18.45, plac przy budynku A, ul. Balicka 116 B
grupy max. 3 osobowe
19.00-19.45, plac przy budynku A, ul. Balicka 116 B
grupy max. 3 osobowe
20.00-20.45, plac przy budynku A, ul. Balicka 116 B
grupy max. 3 osobowe
21.00-21.45, plac przy budynku A, ul. Balicka 116 B
grupy max. 3 osobowe
24 września 2021r.
Preferowana grupa wiekowa
8-11 lat
12-15 lat
starsza młodzież 16+ i dorośli
Wydział Inżynierii Produkcji i Energetyki
Energia z odpadów – biogaz
Uczestnicy prezentacji zostaną zapoznani z procesem produkcji biogazu. Prowadzący dokona opisu substratów wykorzystywanych do produkcji biogazu i dokona analizy czynników przemawiających za produkcją biogazu oraz czynników, które ograniczają jego produkcję.
Wymagana wcześniejsza rejestracja (e-mail: jakub.sikora[a]urk.edu.pl)
18.00-18.45, sala B4, ul. Balicka 116 B
jednocześnie na sali może przebywać 5 osób
19.00-19.45, sala B4, ul. Balicka 116 B
jednocześnie na sali może przebywać 5 osób
20.00-20.45, sala B4, ul. Balicka 116 B
jednocześnie na sali może przebywać 5 osób
21.00-21.45, sala B4, ul. Balicka 116 B
jednocześnie na sali może przebywać 5 osób
24 września 2021r.
Uniwersyteckie Centrum Medycyny Weterynaryjnej
Preferowana grupa wiekowa
8-11 lat
12-15 lat
starsza młodzież 16+ i dorośli
Uniwersyteckie Centrum Medycyny Weterynaryjnej
Histologiczny i histopatologiczny pokaz tkanek zwierząt – świat mikroskopii
Pokazy preparatów histologicznych i histopatologicznych na mikroskopach świetlnych, pokazywane będą preparaty tkanek zdrowych oraz objętych procesami chorobowymi
Preferowana grupa wiekowa
8-11 lat
12-15 lat
starsza młodzież 16+ i dorośli
Uniwersyteckie Centrum Medycyny Weterynaryjnej
Królik u stomatologa
Jak wygląda uzębienie u gryzoni. Ciekawostki - wykład dla młodszych dzieci.
Preferowana grupa wiekowa
12-15 lat
starsza młodzież 16+ i dorośli
Uniwersyteckie Centrum Medycyny Weterynaryjnej
Czym jest tomografia komputerowa?
Tomografia komputerowa to nieinwazyjne badanie obrazowe. Ma szczególne zastosowanie w diagnostyce chorób płuc, serca, a szczególnie układu kostno-stawowego.
Preferowana grupa wiekowa
12-15 lat
starsza młodzież 16+ i dorośli
Uniwersyteckie Centrum Medycyny Weterynaryjnej
Będąc świadkiem kolizji drogowej z udziałem zwierzęcia
Prelekcja dotycząca zasad bezpieczeństwa przy udzielaniu pierwszej pomocy zwierzęciu poszkodowanemu w wyniku kolizji drogowej.
Preferowana grupa wiekowa
12-15 lat
starsza młodzież 16+ i dorośli
Uniwersyteckie Centrum Medycyny Weterynaryjnej
Osteologia w pigułce, czyli co to za kości
Budowa kości i szkieletu zwierząt, różnice gatunkowe morfologii kości. Ciekawostki dotyczące różnic gatunkowych.
Preferowana grupa wiekowa
8-11 lat
12-15 lat
starsza młodzież 16+ i dorośli
Uniwersyteckie Centrum Medycyny Weterynaryjnej
Fakty i mity dotyczące kastracji psów i kotów
Jakie korzyści oraz konsekwencje wynikają z kastracji psów i kotów.
Preferowana grupa wiekowa
starsza młodzież 16+ i dorośli
Uniwersyteckie Centrum Medycyny Weterynaryjnej
Ruch koni a ich układ nerwowy
Wykorzystanie nauki do motywacji koni do ruchu. Metody pracy z koniem.
Preferowana grupa wiekowa
8-11 lat
12-15 lat
starsza młodzież 16+ i dorośli
Uniwersyteckie Centrum Medycyny Weterynaryjnej
Czego nie podawać psu. Rośliny i jedzenie trujące dla naszych czworonogów
Odpowiemy na pytanie jakie substancje mogą zaszkodzić psy i kotu w ich codziennej diecie.
Preferowana grupa wiekowa
8-11 lat
12-15 lat
starsza młodzież 16+ i dorośli
Uniwersyteckie Centrum Medycyny Weterynaryjnej
Rasy psów oraz ich charakterystyka
Opis i charakterystyka popularnych ras ze szczególnym uwzględnieniem typowych cech charakteru.
Preferowana grupa wiekowa
8-11 lat
12-15 lat
starsza młodzież 16+ i dorośli
Uniwersyteckie Centrum Medycyny Weterynaryjnej
Rasy kotów oraz ich charakterystyka
Opis i charakterystyka popularnych ras ze szczególnym uwzględnieniem typowych cech charakteru.
Preferowana grupa wiekowa
8-11 lat
12-15 lat
starsza młodzież 16+ i dorośli
Uniwersyteckie Centrum Medycyny Weterynaryjnej
Jak rozmawia z nami pies?
Dowiedz się w jaki sposób nasz pupil komunikuje się z nami i co chce nam przekazać.
Podziel się z nami opinią na temat tegorocznej edycji Małopolskiej Nocy Naukowców
Preferowana grupa wiekowa
starsza młodzież 16+ i dorośli
Uniwersyteckie Centrum Medycyny Weterynaryjnej
Zjawisko fotoperiodu oraz jego wpływ poprzez melatoninę na funkcjonowanie układu rozrodczego
Wykład na temat zjawiska fotoperiodu i jego wpływu poprzez melatoninę na funkcjonowanie układu rozdrodczego.
Środowisko naturalne ziemi charakteryzuje się dużą zmiennością o charakterze cyklicznym i tak obieg ziemi wokół słońca wywołuje zmiany pór roku, a obrót ziemi wokół własnej osi następstwo dnia i nocy.
Sezonowe i dobowe oscylacje temperatury, natężenie światła oraz inne parametry fizyko-chemiczne środowiska istotnie wpływają na procesy życiowe organizmów. Większość procesów fizjologicznych zachodzących w organizmach zwierząt jak biosynteza hormonów, metabolizm czy sen podlegają synchronizacji, do której dochodzi pod wpływem długości trwania okresu światła i ciemności.
Różnice w trwaniu tych okresów są zależne od czynników regularnych, przewidywalnych jak pory roku czy długość trwania dnia. Nie mają na nie wpływu czynniki nieprzewidywalne i nieregularne (zmiana temperatury, wilgotności).
Wynika z tego, że większość procesów fizjologicznych zachodzi pod wpływem reakcji organizmu na zmiany w proporcji długości trwania okresów ciemności i światła.
Ewidentnym tego przykładem jest nasz rytm aktywności i snu.
Dobowe rytmy są pod kontrolą endogennych zegarów, które mogą być zsynchronizowane przez bodźce środowiskowe z których najsilniejszym jest światło.
Preferowana grupa wiekowa
8-11 lat
12-15 lat
starsza młodzież 16+ i dorośli
Uniwersyteckie Centrum Medycyny Weterynaryjnej
Psi i koci pasażerowie „na gapę”
Pokaz makiety obrazującej rozmieszczenie pasożytów u psów i kotów. Prelekcje dotyczące zachowania higieny w kontakcie z czworonożnymi pupilami.
Wstęp bez zapisów, brak rezerwacji
18.00, sala anatomiczna UCMW, al. Mickiewicza 24/28,
jednocześnie na sali może przebywać 5 osób
18.30, sala anatomiczna UCMW, al. Mickiewicza 24/28,
jednocześnie na sali może przebywać 5 osób
19.00, sala anatomiczna UCMW, al. Mickiewicza 24/28,
jednocześnie na sali może przebywać 5 osób
19.30, sala anatomiczna UCMW, al. Mickiewicza 24/28,
jednocześnie na sali może przebywać 5 osób
20.00, sala anatomiczna UCMW, al. Mickiewicza 24/28,
jednocześnie na sali może przebywać 5 osób
20.30, sala anatomiczna UCMW, al. Mickiewicza 24/28,
jednocześnie na sali może przebywać 5 osób
21.00, sala anatomiczna UCMW, al. Mickiewicza 24/28,
jednocześnie na sali może przebywać 5 osób
21.30, sala anatomiczna UCMW, al. Mickiewicza 24/28,
jednocześnie na sali może przebywać 5 osób
22.00, sala anatomiczna UCMW, al. Mickiewicza 24/28,
jednocześnie na sali może przebywać 5 osób
24 września 2021r.
Preferowana grupa wiekowa
12-15 lat
starsza młodzież 16+ i dorośli
Uniwersyteckie Centrum Medycyny Weterynaryjnej
Histologiczny i histopatologiczny pokaz tkanek zwierząt – świat mikroskopii
Pokazy preparatów histologicznych i histopatologicznych na mikroskopach świetlnych, pokazywane będą preparaty tkanek zdrowych oraz objętych procesami chorobowymi.
Wstęp bez zapisów, brak rezerwacji
18.00, sala anatomiczna UCMW, al. Mickiewicza 24/28,
jednocześnie na sali może przebywać 5 osób
18.30, sala anatomiczna UCMW, al. Mickiewicza 24/28,
jednocześnie na sali może przebywać 5 osób
19.00, sala anatomiczna UCMW, al. Mickiewicza 24/28,
jednocześnie na sali może przebywać 5 osób
19.30, sala anatomiczna UCMW, al. Mickiewicza 24/28,
jednocześnie na sali może przebywać 5 osób
20.00, sala anatomiczna UCMW, al. Mickiewicza 24/28,
jednocześnie na sali może przebywać 5 osób
20.30, sala anatomiczna UCMW, al. Mickiewicza 24/28,
jednocześnie na sali może przebywać 5 osób
21.00, sala anatomiczna UCMW, al. Mickiewicza 24/28,
jednocześnie na sali może przebywać 5 osób
21.30, sala anatomiczna UCMW, al. Mickiewicza 24/28,
jednocześnie na sali może przebywać 5 osób
22.00, sala anatomiczna UCMW, al. Mickiewicza 24/28,
jednocześnie na sali może przebywać 5 osób
24 września 2021r.
Preferowana grupa wiekowa
12-15 lat
starsza młodzież 16+ i dorośli
Uniwersyteckie Centrum Medycyny Weterynaryjnej
Zostań chirurgiem
Interaktywne zajęcia z dziećmi z laparotomii na fantomie zwierzęcia; demonstracja interaktywna i wykonywanie endoskopii zwiadowczej.
18.00, sala anatomiczna UCMW, al. Mickiewicza 24/28,
jednocześnie na sali może przebywać 5 osób
18.30, sala anatomiczna UCMW, al. Mickiewicza 24/28,
jednocześnie na sali może przebywać 5 osób
19.00, sala anatomiczna UCMW, al. Mickiewicza 24/28,
jednocześnie na sali może przebywać 5 osób
19.30, sala anatomiczna UCMW, al. Mickiewicza 24/28,
jednocześnie na sali może przebywać 5 osób
20.00, sala anatomiczna UCMW, al. Mickiewicza 24/28,
jednocześnie na sali może przebywać 5 osób
20.30, sala anatomiczna UCMW, al. Mickiewicza 24/28,
jednocześnie na sali może przebywać 5 osób
21.00, sala anatomiczna UCMW, al. Mickiewicza 24/28,
jednocześnie na sali może przebywać 5 osób
21.30, sala anatomiczna UCMW, al. Mickiewicza 24/28,
jednocześnie na sali może przebywać 5 osób
22.00, sala anatomiczna UCMW, al. Mickiewicza 24/28,
jednocześnie na sali może przebywać 5 osób
24 września 2021r.
Preferowana grupa wiekowa
12-15 lat
starsza młodzież 16+ i dorośli
Uniwersyteckie Centrum Medycyny Weterynaryjnej
Pokaz obrazów RTG wybranych jednostek chorobowych
na negatoskopach będą prezentowane zdjęcia RTG z różnych przypadków klinicznych u zwierząt.
Wstęp bez zapisów, brak rezerwacji
18.00, sala anatomiczna UCMW, al. Mickiewicza 24/28,
jednocześnie na sali może przebywać 5 osób
18.30, sala anatomiczna UCMW, al. Mickiewicza 24/28,
jednocześnie na sali może przebywać 5 osób
19.00, sala anatomiczna UCMW, al. Mickiewicza 24/28,
jednocześnie na sali może przebywać 5 osób
19.30, sala anatomiczna UCMW, al. Mickiewicza 24/28,
jednocześnie na sali może przebywać 5 osób
20.00, sala anatomiczna UCMW, al. Mickiewicza 24/28,
jednocześnie na sali może przebywać 5 osób
20.30, sala anatomiczna UCMW, al. Mickiewicza 24/28,
jednocześnie na sali może przebywać 5 osób
21.00, sala anatomiczna UCMW, al. Mickiewicza 24/28,
jednocześnie na sali może przebywać 5 osób
21.30, sala anatomiczna UCMW, al. Mickiewicza 24/28,
jednocześnie na sali może przebywać 5 osób
22.00, sala anatomiczna UCMW, al. Mickiewicza 24/28,
jednocześnie na sali może przebywać 5 osób
24 września 2021r.
Preferowana grupa wiekowa
12-15 lat
starsza młodzież 16+ i dorośli
Uniwersyteckie Centrum Medycyny Weterynaryjnej
Pierwsza pomoc u małych zwierząt
prezentacja z udziałem dzieci; pokaz na fantomie zwierzęcia oraz pokaz interaktywny zakładania szwów skórnych, pobierania krwi, zakładania wenflonu (pokaz na fantomie zwierzęcia).
Wstęp bez zapisów, brak rezerwacji
18.00, sala anatomiczna UCMW, al. Mickiewicza 24/28,
jednocześnie na sali może przebywać 5 osób
18.30, sala anatomiczna UCMW, al. Mickiewicza 24/28,
jednocześnie na sali może przebywać 5 osób
19.00, sala anatomiczna UCMW, al. Mickiewicza 24/28,
jednocześnie na sali może przebywać 5 osób
19.30, sala anatomiczna UCMW, al. Mickiewicza 24/28,
jednocześnie na sali może przebywać 5 osób
20.00, sala anatomiczna UCMW, al. Mickiewicza 24/28,
jednocześnie na sali może przebywać 5 osób
20.30, sala anatomiczna UCMW, al. Mickiewicza 24/28,
jednocześnie na sali może przebywać 5 osób
21.00, sala anatomiczna UCMW, al. Mickiewicza 24/28,
jednocześnie na sali może przebywać 5 osób
21.30, sala anatomiczna UCMW, al. Mickiewicza 24/28,
jednocześnie na sali może przebywać 5 osób
22.00, sala anatomiczna UCMW, al. Mickiewicza 24/28,
jednocześnie na sali może przebywać 5 osób
24 września 2021r.
Preferowana grupa wiekowa
12-15 lat
starsza młodzież 16+ i dorośli
Uniwersyteckie Centrum Medycyny Weterynaryjnej
Osteologia w pigułce, czyli co to za kości?
Budowa kości i szkieletu zwierząt, różnice gatunkowe morfologii kości. W czasie pokazów omówimy i zaprezentujemy podstawowe techniki podawania iniekcji i pobierania krwi w celach terapeutycznych i diagnostycznych. Przedstawimy jakie techniki pozwalają na obrazowanie bezinwazyjne narządów wewnętrznych zwierząt. Zaprezentujemy i nauczymy dzieci, jak przy udziale dorosłego pomóc swoim pupilom w nagłych przypadkach.
Wstęp bez zapisów, brak rezerwacji
18.00, sala anatomiczna UCMW, al. Mickiewicza 24/28,
jednocześnie na sali może przebywać 5 osób
18.30, sala anatomiczna UCMW, al. Mickiewicza 24/28,
jednocześnie na sali może przebywać 5 osób
19.00, sala anatomiczna UCMW, al. Mickiewicza 24/28,
jednocześnie na sali może przebywać 5 osób
19.30, sala anatomiczna UCMW, al. Mickiewicza 24/28,
jednocześnie na sali może przebywać 5 osób
20.00, sala anatomiczna UCMW, al. Mickiewicza 24/28,
jednocześnie na sali może przebywać 5 osób
20.30, sala anatomiczna UCMW, al. Mickiewicza 24/28,
jednocześnie na sali może przebywać 5 osób
21.00, sala anatomiczna UCMW, al. Mickiewicza 24/28,
jednocześnie na sali może przebywać 5 osób
21.30, sala anatomiczna UCMW, al. Mickiewicza 24/28,
jednocześnie na sali może przebywać 5 osób
22.00, sala anatomiczna UCMW, al. Mickiewicza 24/28,
jednocześnie na sali może przebywać 5 osób
24 września 2021r.
Preferowana grupa wiekowa
12-15 lat
starsza młodzież 16+ i dorośli
Uniwersyteckie Centrum Medycyny Weterynaryjnej
Stoisko tematyczne hematologia i mikrobiologia
stoisko na którym dowiesz się na temat posiewów bakterii, badań krwi
Wstęp bez zapisów, brak rezerwacji
18.00, sala anatomiczna UCMW, al. Mickiewicza 24/28,
jednocześnie na sali może przebywać 5 osób
18.30, sala anatomiczna UCMW, al. Mickiewicza 24/28,
jednocześnie na sali może przebywać 5 osób
19.00, sala anatomiczna UCMW, al. Mickiewicza 24/28,
jednocześnie na sali może przebywać 5 osób
19.30, sala anatomiczna UCMW, al. Mickiewicza 24/28,
jednocześnie na sali może przebywać 5 osób
20.00, sala anatomiczna UCMW, al. Mickiewicza 24/28,
jednocześnie na sali może przebywać 5 osób
20.30, sala anatomiczna UCMW, al. Mickiewicza 24/28,
jednocześnie na sali może przebywać 5 osób
21.00, sala anatomiczna UCMW, al. Mickiewicza 24/28,
jednocześnie na sali może przebywać 5 osób
21.30, sala anatomiczna UCMW, al. Mickiewicza 24/28,
jednocześnie na sali może przebywać 5 osób
22.00, sala anatomiczna UCMW, al. Mickiewicza 24/28,
jednocześnie na sali może przebywać 5 osób
24 września 2021r.
Preferowana grupa wiekowa
12-15 lat
starsza młodzież 16+ i dorośli
Uniwersyteckie Centrum Medycyny Weterynaryjnej
Quizy z dziedziny zoologii i weterynarii
Stoisko dla dzieci z zagadkami i kolorowankami
Wstęp bez zapisów, brak rezerwacji
18.00, sala anatomiczna UCMW, al. Mickiewicza 24/28,
jednocześnie na sali może przebywać 5 osób
18.30, sala anatomiczna UCMW, al. Mickiewicza 24/28,
jednocześnie na sali może przebywać 5 osób
19.00, sala anatomiczna UCMW, al. Mickiewicza 24/28,
jednocześnie na sali może przebywać 5 osób
19.30, sala anatomiczna UCMW, al. Mickiewicza 24/28,
jednocześnie na sali może przebywać 5 osób
20.00, sala anatomiczna UCMW, al. Mickiewicza 24/28,
jednocześnie na sali może przebywać 5 osób
20.30, sala anatomiczna UCMW, al. Mickiewicza 24/28,
jednocześnie na sali może przebywać 5 osób
21.00, sala anatomiczna UCMW, al. Mickiewicza 24/28,
jednocześnie na sali może przebywać 5 osób
21.30, sala anatomiczna UCMW, al. Mickiewicza 24/28,
jednocześnie na sali może przebywać 5 osób
22.00, sala anatomiczna UCMW, al. Mickiewicza 24/28,
jednocześnie na sali może przebywać 5 osób
24 września 2021r.